de Volkskrant

675 nieuwsberichten gevonden
Als ondervrager Tweebeeke de tanden in een kwestie zet, laat ze niet snel los
In de reeks interviews met lijsttrekkers van actualiteitenprogramma Nieuwsuur was dinsdag Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren aan de beurt. Preluderend op de Kamerverkiezingen komen de voorlieden van belangrijke partijen langs bij de elkaar afwisselende presentatoren Mariëlle Tweebeeke of Jeroen Wollaars. Zij bedienen de weifelende kiezer die politieke prefabpraat beu is met aangenaam scherpe vraagstelling en een scherp fileermes. Er valt, blijkt ook in het gesprek van ruim een half...
1 uur
Bunny Wailer (1947-2021), mede-oprichter van Bob Marley en de Wailers
Waarom medeoprichters Bunny Wailer en Peter Tosh in 1974 zomaar uit The Wailers stapten, terwijl de reggaeband van frontman Bob Marley net op weg was naar wereldfaam?
16 uur
‘Iedereen’ gaat binnenkort volledig elektrisch, maar niet alleen uit liefde voor het klimaat
De ene na de andere autofabrikant kondigt aan volledig elektrisch te gaan. Dinsdag was het de beurt aan Volvo, dat verklaarde vanaf 2030 alleen nog maar volledig elektrische voertuigen te verkopen.
20 uur
And Venus was her name: Linda
‘Ik wil alles voor je doen Linda, ik wil alles voor je doen’ Frank Boeijen Groep, 1983.
21 uur
Powned is veel van zijn wilde haren kwijtgeraakt. ‘Het zou triest zijn als we nu nog Pownews zouden maken’
Ooit beloofden de rebellen van Powned dat ze medialand zouden opschudden. Inmiddels is er uitzicht op een permanente status in het bestel en is de omroep veel van zijn wilde haren kwijtgeraakt. Hoe is dat gegaan en wat betekent het voor andere nieuwe omroepen?
22 uur
Alleen tussen miljoenen anderen: de stadse blik van Bas Losekoot
Niet de blur, maar de details in het grotestadsleven ­– daar draait het om in Out of Place, het boek waarvoor fotograaf Bas Losekoot de straat tot zijn studio maakte, waarin hij voorbijgangers uitlicht en met zijn camera ‘bevriest’.
22 uur
De Speld: Meer besmettingen door exponentiële groei: Kamer eist ingreep in wiskunde
Het aantal coronabesmettingen neemt weer gestaag toe, volgens kenners vooral dankzij de exponentiële aard van de verspreiding. De Tweede Kamer eist daarom dat het kabinet ingrijpt in de wiskunde zodat de druk op de samenleving verlicht kan worden.
23 uur
Avonduren: Op zoek naar de 127 verzetsmensen uit het slavernijverleden
Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille uren. Romana Vrede heeft een talkshow over het slavernijverleden.
23 uur
Nieuw internationaal publiek, nieuwe mogelijkheden: de theaterstreams smaken naar méér
31 duizend mensen uit 57 landen keken naar livestreams van Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
1 dag

Eindelijk is de Renault Twingo nu ook elektrisch
Met de Twingo Electric heeft Renault de goedkoopste elektrische auto van het moment afgeleverd. Blik is onder de indruk van de uitvoering en het weggedrag.
1 dag
De Syrische Obada (20) uit Angeren heeft een miljoenenpubliek in de Arabische wereld
De Syrische vluchteling Obada Kheireddin (20) uit het Gelderse Angeren heeft een Arabisch miljoenenpubliek op YouTube. Filmmaker Sakir Khader wilde een documentaire maken over zijn succes, maar het werd een veel universeler verhaal.
1 dag
De vooravond slaagt er bij Karbaats kinderen niet in de juiste woorden te vinden
Het koord boven het ravijn van ongemak hangt slap, als de talkshow De vooravond maandag enkele personages uit de 2Doc-film Het zaad van Karbaat in de studio heeft. De driedelige docu van Miriam Guttmann, waarvan maandag deel een is uitgezonden, vertelt het tragische verhaal van de minstens 65 kinderen die zijn verwekt door de in 2017 overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat uit Barendrecht.
1 dag
8,6 miljoen euro voor tekening Van Gogh: nieuw recordbedrag
La Mousmé, een tekening van Vincent van Gogh, heeft maandagavond bij een veiling van Christie’s in New York 10,4 miljoen dollar opgeleverd, omgerekend 8,6 miljoen euro. Nooit eerder werd zoveel geld neergelegd voor een tekening van de Nederlandse kunstenaar.
1 dag
De nieuwste opera van Annelies Van Parys wil maar niet spannend worden ★★★☆☆
Annelies Van Parys, een van de voornaamste componisten van België, maakte een opera rond schetsen van Claude Debussy. Haar – of hun – muziek voor Usher is sfeervol, maar kabbelt traag voort.
1 dag
Onder invloed van influencers schiet het aantal meldingen van exotische dieren omhoog
Steeds meer mensen halen exotische dieren in huis om ze vervolgens weer te dumpen. Stichting AAP ziet een verviervoudiging van het aantal meldingen, dit wijten ze mede aan influencers.
1 dag
Een filmfestival voor thuis: 50 films uit 50 jaar IFFR
Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille uren. Kijk online Fassbinder en eetcultfilm Tampopo.
1 dag
Je krijgt te doen met Billie Eilish in de docu over de weg naar haar sterrendom ★★★★☆
In april 2019 is de dan 17-jarige Billie Eilish headliner op het Californische Coachella festival, een van de grootste popfestivals ter wereld. Backstage ontmoet ze onder andere Katy Perry die de kersverse superster moederlijke adviezen geeft. Eilish krijgt een hug van de man naast Perry, acteur Orlando Bloom. Ze heeft geen idee wie het is, bekent ze later. ‘Ik dacht dat het ‘some dude’ was die Katy Perry had ontmoet.’
1 dag
Deze Dyson-stofzuiger is speelgoed voor volwassenen
In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Deze week gaan we als een gewapende Stormtrooper het stof te lijf. Deze Dyson (met onuitspreekbare naam) is speelgoed voor volwassenen.
2 dagen

Jojanneke van den Berge volgde vrouwen die uit de wereld van de betaalde seks willen stappen
Presentator Jojanneke van den Berge volgde voor de serie Jojanneke uit de prostitutie vrouwen die uit de wereld van de betaalde seks willen stappen. Waarom is dat nog altijd zo moeilijk?
2 dagen
Er is een neiging tot somberen na het zien van De vuilnisman
Sinds de gemeente een afvalscheidingsoffensief heeft ingezet, is mijn woning veranderd in een sorteercentrum voor groente- en fruitafval, plastic en restvuil. Elke dag herinnert de gft-container me er met stinkend opengesperde bek aan dat ik prima circulair bezig ben. Minimaliseer het restafval, zo luidt de gemeentelijke opdracht. Maar na het zien van de eerste aflevering van Teun van de Keukens docu De vuilnisman ben ik aan twijfel ten prooi gevallen.
2 dagen
Voor deze kunstenaar is de krant geen oud-papier
Als de krant bij kunstenaar Hein Eberson op de mat valt, hoeft hij nooit te eindigen in de papierbak.
2 dagen
Rijneveld is dan niet ‘unapologetically black’, maar kan zich vast inleven in Amanda Gorman
Alleen een vertaalster die unapologetically black was, zou in staat zijn The Hill We Climb van Amanda Gorman in het Nederlands recht te doen. Marieke Lucas Rijneveld trok zich na deze kritiek maar terug. Misschien is haar Engels niet goed genoeg of moet ze vertalen nog leren, maar dat ze wit is? ‘Als het om inclusiviteit gaat heeft ze echt wel recht van spreken.’
2 dagen
De ‘clittest’ meet of films wel aandacht hebben voor vrouwelijk genot in seksscènes
De meeste vrouwen genieten vooral van seks als de clitoris gestimuleerd wordt. Toch lijkt het in films vaak of seks alleen uit penetratie bestaat. Daarom bedachten twee Britse feministen de ‘clittest’, waarmee ze onderzoeken in welke films wél realistisch vrouwelijk genot te zien is.
2 dagen
Filmfestival de Berlinale gaat toch van start – zonder rode loper en met juryleden de vanuit huis meekijken
De Berlinale, een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld, gaat maandag van start. Zonder publiek, zonder sterren, zonder rode loper, maar mét een competitie.
2 dagen
Avonduren: de musicalschatkamer Stage Memories
Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille avonden.
2 dagen
De marmeren Torlonia-beelden zouden in het Louvre te zien zijn, maar schitteren nu in Rome
In Rome is een uitzonderlijke privécollectie van antieke beelden na decennia voor het eerst weer te bewonderen, al kan het grote publiek voorlopig door de pandemie niet komen.
2 dagen
Klein Haneveld onderneemt een vermakelijke zoektocht naar die ene gemiddelde Nederlander
Het is een onzinnige zoektocht, die antwoord geeft op een zelden gestelde vraag: wie ís toch die ene gemiddelde Nederlander die verklaart en voorspelt hoe een volk van 17 miljoen burgers zich gedraagt, hoe en wat het consumeert, hoeveel het verdient, zich kleedt en voortbeweegt per trein, fiets, auto, vliegtuig? Hoe kortom al die individuen worden samengeperst tot een grote klont data op grond waarvan politici, gedragswetenschappers, modelleurs en marketeers hun strategieën funderen.
3 dagen

Hoofdredacteuren Pieter Klok (de Volkskrant) en Hans Nijenhuis (AD) over een jaar corona op de redactie
Een jaar geleden brak de crisis uit en liepen hun redactiezalen leeg. Hoe kijken Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok en collega Hans Nijenhuis (AD) terug op hun keuzes en dilemma’s? Wat hebben ze geleerd?
4 dagen
De Speld: Kabinet wil draagvlak op afspraak invoeren
Het kabinet wil voorzichtig het draagvlak weer openen. Daarom introduceert het een nieuwe maatregel: draagvlak op afspraak.
5 dagen
Sinds de crisis klinkt er meer dialect op straat – en andere bevindingen over taal in coronatijd
Geen handen geven, niet zoenen en niet bij anderen in de buurt komen, het is inmiddels zo ingesleten dat je, aan de vooravond van de derde golf, bij een boek over ‘taal en cultuur van de eerste golf’ bijna zou denken: oud nieuws. En in Viraal Nederland, een eerste inventarisatie van onderzoekers van het Meertens Instituut, stáán ook bevindingen die nogal voor de hand liggen. Uit een enquête naar het dagelijks leven in de pandemie kwamen, de schrijvers wijzen er zelf op, niet al te verrassende...
5 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant