de Volkskrant

1134 nieuwsberichten gevonden
Makers Bojack Horseman komen met een prachtige animatieserie over rouw en verdriet ★★★★☆
Wie heeft de vader van hoofdpersoon Alma vermoord? Die vraag staat centraal in animatieserie Undone. Maar uiteindelijk draait haar zoektocht vooral om het vinden van troost.
1 dag
Zes schrijvers over de m/v-verhouding in hun boekenkast
Met Zij/Hij als thema van de Maand van de geschiedenis vroegen we ons af: hoe zit dat met leesgedrag? Zes schrijvers over de m/v-verhouding in hun boekenkast.
1 dag
Laureaten op weg naar de bestsellerslijst en de boekentip van Margreet Plukker
Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.
1 dag
De immer gevatte Sylvia Kristel redt haar eigen biografie ★★★☆☆
Biograaf Suzanne Rethans doet geanimeerd verslag van het turbulente leven van wereldster Sylvia Kristel. Al blijft de duiding van haar psyche wat dubieus.
1 dag
Filosoof Kwame Anthony Appiah: ‘Draag je identiteit licht’
Hameren op identiteit leidt in een diverse samenleving onvermijdelijk tot polarisatie, zegt filosoof Kwame Anthony Appiah (65). Laten we dus flexibel blijven.
1 dag
Deze acht boeken zijn interessant en wel hierom
Er verscheen deze week nog veel meer. Hier onze keus uit boeken die we ook nog graag even noemen.
1 dag
‘Deze expositie is echt de moeite waard om te bezoeken’
Dit waren de bevindingen van de bezoekers van de expositie in het TextielMuseum Tilburg: ‘Mijn favoriete onderdeel is de ruimte waar je je eigen kleed kan weven door middel van een app.’
1 dag
Laat het stoppen: die belachelijke manier van bellen met de telefoon recht vóór je mond
Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week: die belachelijke manier van bellen met de telefoon recht vóór je mond.
1 dag
De boekenluisteraar gaat aan het Vlaams, en dat bevalt best
Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.
1 dag

Waarom het goed is dat er ‘foute’ boeken bestaan
Foute boeken bestaan niet, verderfelijke boeken wel, en ze moeten vooral beschikbaar blijven.
1 dag
Achter mijn coöperatieve voorgevel kookt een ketel vol verlangen om iets kapot te maken
Personages hebben vaak een bewust en een onbewust verlangen. Dat geeft ze diepte, zeggen ze; psychologie. In het echt is het ook zo. Gewone mensen zitten ook zo in elkaar. Zo kun je je misschien voorstellen dat iemand die alles kapotmaakt vaak eigenlijk wordt gedreven door een (gefrustreerd) verlangen naar heelheid, een conflictzoeker door het verlangen naar harmonie, de moordenaar door een behoefte aan gezelschap.
1 dag
De mooiste portretten van Stephan Vanfleteren; de man met de scherpe lens
Stephan Vanfleteren, een van de bekendste portretfotografen van de Lage Landen,heeft een overzichtstentoonstelling in Antwerpen. Wij kozen voor een eigen selectie uit de portretten die gemaakt zijn voor dit magazine.
1 dag
De Warnow is een pakkend eerbetoon aan een hachelijke reis ★★★★☆
Ze wilden naar Noorwegen varen om het noorderlicht te zien. In bar weer, met een wrakke boot. Journalist Hans Steketee schreef een boeiende reconstructie van dit hachelijke avontuur.
1 dag
Robin Friday, de vijfde Beatle die geen muzikant maar profvoetballer werd
Boy, you gotta carry that weight Carry that weight a long time (uit Carry That Weight, 1969)
1 dag
Magie, ijdelheid en de vervreemding van dingen zien die er niet echt zijn in het kanaal van Canaletto
Je ziet het pas goed van dichtbij. Wieteke van Zeil over opmerkelijke en veelbetekenende bijzaken in de beeldende kunst. Deze week: reflectie.
1 dag
Natuurlijk hoef je niet alle poëzie te begrijpen
Arjan Peters begrijpt een gedicht van Eva Gerlach niet en wordt gerustgesteld door Asha Karami.
1 dag
Indertijd nam niemand aanstoot aan dit onverholen seksisme. Men vond het grappig.
Je hoort de laatste tijd wel van vrouwen die geen boeken van mannen meer willen lezen. Ze hebben hun hele leven al te veel mannenboeken gelezen, is het idee, en te weinig van vrouwen. Bij wijze van experiment is dat best aardig om een tijdje te doen, lijkt me. Er zijn veel fijne boeken geschreven door vrouwen, dus het moet niet moeilijk zijn om dat jaren vol te houden. Nou goed, dat moet een ander dan maar doen. Zelf blijf ik liever literair ­omnivoor; ik wil gewoon lekker lezen, en het kan m...
1 dag

Drie talenten op Dutch Design Week, de springplank voor avontuurlijk en bevlogen designtalent
Over meubels of gebruiksvoorwerpen gaat het niet, op de Dutch Design Week (DDW), die zaterdag op ruim honderd locaties in Eindhoven van start gaat. Wél om experimenten met duurzame materialen en om kritische onderzoeksprojecten die maatschappelijke vraagstukken als milieuvervuiling, armoede of nepnieuws aangaan. Niet voor niets is DDW de springplank voor avontuurlijk en bevlogen designtalent. Toonaangevende onderwijsinstellingen als de Technische Universiteiten of de Design Academy presentere...
2 dagen
Kim Gordon klinkt anders maar weer net zo urgent als in de Sonic Youth-dagen ★★★★★
Kim Gordon heeft na het uiteengaan van Sonic Youth in 2011 nog wel muziek uitgebracht, maar de noise-achtige producties die ze met Bill Nace maakte konden we toch niet anders afficheren dan als sympathiek. Haar eerste echte solo-album No Home Record ademt echter vanaf de eerste noten een urgentie uit die herinneringen oproept aan de tijd dat het verschijnen van Sonic Youth-albums nog gebeurtenissen waren waarnaar je uitkeek.
2 dagen
Huiveringwekkende sprookjes van de Russisch-Nederlandse pianist Helena Basilova ★★★★☆
De literatuur barst van de bange sprookjes en vooral Russen hebben er een neus voor. Pianist Helena Basilova kan ervan meepraten. Toen het ongerijmde en angstwekkende haar leven binnensloop, was ze een Moskous meisje van 7. Op een avond vertelde haar moeder dat ze gingen vertrekken naar een ver en vreemd land. Een bevriende componist, Joeri Bagri, schreef nog gauw muziek voor haar, een Sprookje over het vergeten vaderland. Jaren later, in Nederland, vond Basilova de noten terug. Ze opent er e...
2 dagen
Een Friese journalist met een bijzonder verhaal en de critici van Peter R. de Vries
Russische vliegtuigen hebben ziekenhuizen in Syrisch rebellengebied gebombardeerd. Dat werd al langer vermoed, maar Rusland ontkende en keihard bewijs ontbrak. Tot afgelopen zondag.
2 dagen
The Lion King eerste film sinds Titanic die 3 miljoen bezoekers trekt
De remake van The Lion King heeft in Nederland meer dan 3 miljoen bezoekers getrokken. Dat heeft distributeur Disney donderdag gemeld.
2 dagen
Baselitz, Richter, Polke en Kiefer doorbraken de ijzingwekkende stilte in de Duitse kunst na WO II
In Hamburg is een overzicht te zien van Baselitz, Richter, Polke en Kiefer, die met dikke klodders verf en heftige thematiek de Duitse kunst weer tot bloei brachten.
2 dagen
Een grenzeloos aanbod aan auteurs en artiesten: dat is de kracht van het Crossing Border Festival
Natuurlijk is het leuk om op een festival even te gaan kijken en luisteren naar een auteur die je al jaren waardeert (Hilary Mantel), of om wie je bij voorbaat al in de lach schiet (Howard Jacobson, en dan ook nog in gesprek met Micha Wertheim). Of omdat je benieuwd bent naar de man die al jaren op de lijstjes met Nobelprijskandidaten staat (de Hongaarse meester László Krasznahorkai).
2 dagen
De Ombudsclown drijft een wig tussen twee echtelieden
De Ombudsclown behandelt vragen, klachten en opmerkingen over zaken waaraan eigenlijk niets te doen is.
2 dagen

De vrouwenavond op Net 5 was erg geslaagd, op de ongewenste man na
Merel Westrik creëerde een energie waardoor haar gasten van alles er uitfloepten.
2 dagen
‘Films als een expressie van een specifieke manier van kijken, daar is geen ruimte meer voor in Hollywood’
Hoe blijf je rijk en word je nóg rijker? Steven Soderbergh legt het uit in zijn speelfilm The Laundromat, een komische aanklacht over de Panama Papers-affaire, die vanaf vrijdag te zien is op Netflix. Niet alle betrokkenen zijn blij met het resultaat.
2 dagen
De krachtige en mooi theatrale folkstem van Emel Mathlouthi en het rootsgezelschap The Delines
We waren er niet bij, maar hebben het van horen zeggen. Het lied Kelmti Horra van zangeres Emel Mathlouthi werd in Tunesië gebruikt als strijdlied gedurende de Jasmijnrevolutie. ‘Ik ben vrij en mijn woord is vrij’, zong Mathlouthi. Maar ze was niet vergevingsgezind tegenover de Tunesische machthebbers die het volk vóór de Arabische Lente in de tang hadden. ‘Vergeet niet wie ons verraden hebben in tijden van nood.’
2 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant