de Volkskrant

760 nieuwsberichten gevonden
Herontdekte striptekening toonde Holocaust al expliciet aan eind van Tweede Wereldoorlog
Al in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaanse bevolking kennis kunnen nemen van de gruwelen van de Holocaust. Op een herontdekte striptekening zijn de massamoorden op Joden in gaskamers expliciet te zien.
12 uur
Ik was een jaar of 8 toen ik het boek las en durfde zelf ook geen pozzebok te tekenen, want dat werd dringend afgeraden
‘Herinnering is als een hond die gaat liggen waar hij wil’, schreef Cees Nooteboom (toch weer eens Rituelen herlezen!), en zo is het. Ik zag een mooie zonsondergang, dacht aan de zon met dat babygezicht van de Teletubbies (gespeeld door Jessica Smith, die inmiddels 25 is maar nog steeds datzelfde goedhartig stralende gezicht heeft) en toen dacht ik opeens aan De pozzebokken (1972), een van de mooiste boeken uit mijn jeugd.
16 uur
Op zijn debuutalbum blijft het gissen wie popfenomeen Lil Nas X nou écht is. En dat is de bedoeling
Vandaag verschijnt het langverwachte debuut van Lil Nas X, een van de populairste artiesten wereldwijd en een popcultureel fenomeen zonder weerga. De Volkskrant kreeg exclusief toegang tot Montero, nog voor verschijning. En zo klonk het.
1 dag
Van der Valkhotel Amsterdam Zuidas gekozen tot Beste Gebouw van 2021
Hoe de underdog onder de kanshebbers een spectaculaire winnaar werd.
1 dag
102.000 naamstenen dragen de boodschap van het Holocaustmonument: ‘In herinnering aan’
Studio Daniel Libeskind heeft samen met het Amsterdamse ontwerpbureau Rijnboutt een imponerend monument gerealiseerd. Herdenking en reflectie gaan hand in hand.
1 dag
‘Sinds ik me kan herinneren, hoor ik flarden muziek in mijn hoofd’
Vrijdagavond gaat het nieuwe stuk Event-Horizon van componist Jan-Peter de Graaff in première. Hij is een van de meest gevraagde componisten van zijn generatie. Wat is het geheim van zijn succes?
1 dag
Twee exposities laten zien dat kunst en tuinieren heel goed samengaan ★★★☆☆ en ★★★★★
Exposities in Utrecht en Den Haag belichten de vruchtbare relatie tussen kunstenaars en tuinen, maar ook de moeizame relatie tussen mens en natuur.
1 dag
‘9/11 van Alan Gratz is het perfecte boek als je kinderen wilt leren wat er die dag is gebeurd’
Wat moet u deze week lezen volgens onze Boekenraad? Vandaag Anne Sluijs van boekhandel Paagman in Delft.
1 dag
Timing is alles in het ouderwets amusante Only Murders in the Building ★★★★☆
Steve Martin is 76, Martin Short 71. De heren gaan lang terug en speelden in 1986 al in de komedie Three Amigos. Triviavraag: wie was de derde amigo? Martin heeft wellicht de interessantste carrière. Komisch genie in de jaren zeventig als wild and crazy guy, filmster en muzikant in de decennia daarna, terwijl hij zichzelf ook als schrijver ontwikkelde. In Only Murders in The Building komen een aantal lijnen samen. Martin schreef het scenario en haalde zijn oude vriend Short erbij. En nu hebb...
1 dag

Dit schilderij, dit ene detail al, zet het imago van Frida Kahlo even op z’n kop
Veel van wat wij doen, voelen en vrezen, hebben kunstenaars al eeuwen opgemerkt. Wieteke van Zeil verbindt kunstdetails aan de actualiteit. Deze week: bloed, melk en tranen.
1 dag
Afrika’s grande dame Angélique Kidjo geeft het stokje graag door aan jong talent van haar continent
Na eerdere samenwerkingen met de beste westerse artiesten, geeft Afrika’s grande dame, de zangeres Angélique Kidjo uit Benin, jong talent uit het Afrikaanse continent graag de kans om te excelleren op haar nieuwste album.
1 dag
‘Ik hou van mijn personages, ik voel me verantwoordelijk voor ze’
Bestsellerauteur Sally Rooney werd beroemd met haar boeken waarin ze de levens van millennials, hun relaties, hun bevliegingen, zo goed trof. Nu zoomt ze uit en vraagt ze zich af: wat is de waarde van vriendschap en liefde in een wereld die letterlijk in brand staat?
1 dag
Een pandemie op zijn tijd is gezond voor de kunst
Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Merlijn Kerkhof, Anna van Leeuwen of Herien Wensink stelling in de wereld van film, ­muziek, theater of beeldende kunst.
1 dag
Met TOER: Lucifer Studies & 7e Symfonie toont Van Schayk wederom zijn talent als totaalkunstenaar
Na Lucifer Studies zorgen twintig balletdansers voor de beste uitvoering ooit van Van Schayks bekroonde 7e Symfonie (1986) op Beethovens gelijknamige compositie.
1 dag
Twee dingen maken ‘Cliënt E. Busken’ uiterst genietbaar: Gijs Scholten van Aschat en de taal van Jeroen Brouwers
Het wordt echter allemaal een stuk minder genietbaar als de humor tegen het einde plaats moet maken voor medelijden of zelfs tragiek.
1 dag
Onbekende studie Vincent van Gogh uit Nederlandse privécollectie onthuld
Aan het oeuvre van Vincent van Gogh (1853–1890) is weer een werk toegevoegd. Donderdag onthulde het Van Gogh Museum dat een Nederlandse familie een voorstudie bezit die Van Gogh maakte als voorbereiding op een tekening en een litho die in de collectie van het museum zitten. Studie voor ‘Worn Out’ (1882) is een vroeg werk van de kunstenaar en is tot en met 2 januari te zien.
1 dag
Er staat één luisterboek op de planning in het Hermans-jaar. Maar wel precies het goede
Mijn kennismaking met de literatuur is eindelijk voorgelezen. Net als veel meer moois voor jongeren van nu.
1 dag
Waar heeft Nederland de gemakzuchtige analyses van Sneijder en Kuyt aan verdiend?
Paardelul. Zo had Wesley Sneijder een scheidsrechter genoemd die de wedstrijd van zijn amateurvoetbalvereniging floot. Paardelul. En daarom was hij vier wedstrijden geschorst. Eigenlijk acht, maar de voetbalbond was zo coulant geweest er vier van te maken. Paardelul.
1 dag

Soepel en met zelfspot geschreven portret van een Indische familie
Zijn grootouders waren allen ‘van gemengde bloede’. Hem werd vaak gevraagd wie van zijn voorouders Chinees was. Het was een slavin, die voor 12 dollar was verkocht aan een Hollandse kolonist, de stamvader van journalist Hans Moll (Batavia, 1948). Nijver genealogisch onderzoek leverde een ‘opperhoofd’ op in het Japanse Deshima: Jan Willem de Sturler – door koning Willem III in de adelstand verheven. Een nazaat van De Sturler kocht op Java het landgoed Tijomas (Goudrivier), aan de voet van de v...
1 dag
Biografie van de ex-Velvet die zo graag méér wilde zijn
Nico, dat was toch dat Duitse model, blond, lang en beeldschoon, dat van Andy Warhol vier nummers mocht zingen op de debuutelpee van The Velvet Underground? Dat klopt – en hierin zit nou precies het probleem, is de boodschap van de biografie You Are Beautiful and You Are Alone. Want Nico’s leven was zoveel meer.
1 dag
Nuttige adviezen voor iedereen die te maken heeft met dementie
Stress, onrust, verwarring, angst en onzekerheid: een mens met dementie ondervindt het allemaal dagelijks. Of omdat hij of zij zelf merkt dat er iets niet meer helemaal klopt. Maar ook, en misschien wel vooral, doordat de manier waarop iemand met dementie vaak bejegend wordt – ‘Dat heb ik je toch net gezegd?’ ‘Naar je moeder? Die leeft allang niet meer’ – die gevoelens oproept. Onnodig, betoogt Leontine Trijber in Het haperende brein.
1 dag
Martin Hendriksma schrijft barok en beeldend over de Nederlandse kust
Je kon er kiezen voor een badkuip gevuld met koud of verwarmd zeewater. Beide waren uiteraard zéér heilzaam, maar het grootste effect op de gezondheid was te verwachten van het échte Noordzeewater. Een koetsje vervoerde de badhuisgast over het strand naar de vloedlijn. Daar ging men te water. Eventjes. Het badhuis lag niet voor niets een kwartier lopen van het dorp Scheveningen. En nieuwsgierigen die te dichtbij kwamen, moesten 25 gulden boete betalen.
1 dag
Michael Pye schreef een caleidoscopisch boek over 16de-eeuws Antwerpen
De Brit Michael Pye is bekend van Aan de rand van de wereld, over de Noordzee als kraamkamer van onze moderne wereld. Die gewaagde stelling werkte hij overtuigend uit. In Antwerpen – De gloriejaren is geen sprake van een nieuw historisch inzicht. Dat Antwerpen in de 16de eeuw uitgroeide tot het centrum van het uit de Middeleeuwen ontwaakte Europa, was bekend. Oorlogen werden gefinancierd met geld van Antwerpse bankiers, goederen uit de hele wereld vonden via Antwerpen hun weg naar de rest van...
1 dag
Door patriottische termen te annexeren, zetten Chinese internetters de censor schaakmat
Het internet in China staat vol creatieve woordspelingen en cryptisch taalgebruik, om de algoritmes van de censuur te omzeilen, ziet onze correspondent Leen Vervaeke.
1 dag
Hoe Vincent van Gogh opnieuw werd begraven
Geen bezoeker blijft onberoerd bij de eenvoudige graven van Vincent van Gogh op de begraafplaats van het Franse dorp Auvers-sur-Oise, die daar rust naast zijn trouwe broer Theo. Het is echter niet de plek waar de schilder vijftien jaar eerder begraven was, zo wordt duidelijk in Van Gogh’s Finale. Daarin beschrijft de Engelse Van Gogh-vorser Martin Bailey dat het ontzielde lichaam zich voor 1905 elders op de begraafplaats bevond.
1 dag
Mooie roman over twee exen op zoek naar een balans
De lijst van instanties, aan het begin van Een goede moeder, de nieuwe roman van Jan van Mersbergen, stemt moedeloos: ‘Veilig Thuis’, ‘Eigen Doel’, ‘St. Samen Oplossen’, ‘Jeugdvoorzorg’, ‘Praat Nu-groep’. Titels die veel beloven, maar vooral een indicatie zijn van de bureaucratie van het zorgsysteem waarin Evert beland is. Deze gescheiden vader zoekt hulp voor zijn 10-jarige dochter Anouska, die volgens hem te veel belast wordt met de zorg voor haar psychisch onstabiele moeder, bij wie ze af ...
1 dag
In het gelaagde proza van Mariken Heitman wordt zelfs een agrarisch apparaat iets mythisch ★★★★☆
Een zaadveredelaar vertrekt naar de Wadden om zichzelf opnieuw uit te vinden. De tweede roman van Mariken Heitman is gelaagd, rijk van taal en volstrekt origineel.
1 dag

Op de nieuwe Multatuli-website kan iedereen zien hoe de Max Havelaar vorm kreeg
Alles wat Multatuli heeft geschreven is nu digitaal beschikbaar op Multatuli.online. Biograaf Dik van der Meulen is vooral blij met de scans van Multatuli’s handschriften, inclusief het manuscript van Max Havelaar.
1 dag
Colson Whitehead zet een overtuigend tijdsbeeld neer van een verscheurd New York ★★★★☆
Met veel oog voor detail schetst Colson Whitehead het Harlem van halverwege de vorige eeuw, waar zwart en wit strikt gescheiden leven. Zijn hoofdpersoon belichaamt die gespleten wereld.
1 dag
De clichés van Herman Koch verraden alleen nog gemakzuchtig schrijven ★★☆☆☆
Bij Herman Koch is niets wat het lijkt. Zo ook in zijn nieuwe roman Een film met Sophia. Maar met alle onnodige herhalingen en clichés is de plottwist het wachten nauwelijks waard.
1 dag

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant