de Volkskrant

949 nieuwsberichten gevonden
In Arabische wereld geldt de krant als gevaarlijk virus
Ook in coronatijd vechten regeringen in het Midden-Oosten met de journalistiek. In Libanon zijn honden de dupe van nepnieuws, ziet correspondent Ana van Es.
14 uur
Eén persoon heeft het gezelliger gekregen tijdens de quarantaine, en dat is Demi Moore
Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Vandaag: het pyjamafeestje van Demi Moore en de kussenuitdaging van, ja, van wie niet eigenlijk in beroemdhedenland.
14 uur
‘Als journalist in Turkije moet je soms naar het gevaar toe’
Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van zijn aanstelling in Washington D.C., zeven dilemma’s voor buitenlandcorrespondent Lucas Waagmeester.
14 uur
Drie notenvreters over hoe zij studeren voor een uitvoering
Hoe is een musicus in staat duizenden noten op te slaan? En die dan ook nog uit het hoofd te spelen of zingen, voorzien van de juiste expressie? Drie musici vertellen de Volkskrant hoe zij studeren.
17 uur
Mensen van andere generatie houden zich niet aan coronamaatregelen
We houden afstand, gaan niet met een hele groep naar het bos en blijven vooral zoveel mogelijk thuis. Iedereen lijkt zich bewust van het gevaar dat corona heet. Nou ja, iedereen?
17 uur
Dua Lipa, J Balvin, Akwasi: de beste (crisis)pop van het moment
In de Volkskrant Radio-podcast zet de popredactie van de Volkskrant de beste popmuziek van het moment op een rij. Deze maandelijkse Kroniek van de Nieuwe Muziek signaleert de laatste trends en meest actuele popkoersen. Om te lezen bij het luisteren.
18 uur
Als de kippen waren ze erbij, de reclamemakers, met inhakers op het coronavirus
Bovendien lukt het sommige reclamemakers beter dan anderen om hun ware aard te verbergen.
21 uur
Virtueel wandelen door een Litouwse galerie mét Zwarte Zee
Bezoekers van The Former Capital wandelen virtueel door de Litouwse galerie, maar wat doet de Zwarte Zee daar? ‘Je kunt hiermee een veel breder publiek bereiken dan het gangbare kunst- en fotografiepubliek.’
1 dag
In drie jaar tijd speelt het Van Baerle Trio alle pianotrio’s van Beethoven – wat nu?
Er komt geen componist met een oeuvre voor pianotrio in zijn buurt
1 dag

The artist is present: Andrew Lloyd Webber zet zijn musicals gratis online
De tip van de dag voor een onlinedosis kunst en cultuur. Vandaag: Broadway vanaf je bankstel.
1 dag
Het is het filmjaar van Brad Pitt, waarin hij zijn shirt (weer) uittrok
We leven in het jaar van Brad Pitt – al was het maar om zijn dakscène in Once Upon a Time... in Hollywood uit 2019, vanaf maandag te zien op Netflix.
1 dag
Liedjesschrijver en zanger die vooral bij de grootsten in het vakgebied bekendheid genoot
Dinsdag is liedjesschrijver en zanger John Prine na een ziekbed van twee weken overleden aan covid-19. Hij kreeg weliswaar nooit de bekendheid die hem toekwam, maar werd door zijn collega’s, van Bob Dylan en Johnny Cash tot Emmylou Harris en Lucinda Williams, gerekend tot de allergrootsten in hun vakgebied.
1 dag
Een digitaal filmfestival kun je nauwelijks nog een filmfestival noemen
Grote kans dat Paul Verhoeven met Benedetta is geselecteerd voor Cannes. Dat zou geweldig zijn, maar alleen als het filmfestival ook echt doorgaat.
1 dag
Privéjets en smeergeld: Thierry Baudet deed in OP1 zijn exitstrategie uit de doeken
Nuttiger en scherper was de bijdrage van microbioloog Rosanne Hertzberger in M.. ‘Intelligente lockdown is het frame van de eeuw.’
1 dag
Als zelfs Gordon geen fatsoenlijke internetverbinding heeft, hoe moet het dan verder?
Al die zelfgemaakte filmpjes in tv-programma’s blijken in veel gevallen ook bijzonder effectief te zijn.
2 dagen
Op Caspars balkon is de winterslaap voorbij
Caspar Janssen begon in het voorjaar van 2019 met het creëren van een vlinder- en bijenvriendelijk balkon. Na een seizoen van groei, was er een grote vraag: wat blijft er van over in de winter? Na de eerste zonnestralen is alles ontwaakt. Planten lopen uit en de gehoornde metselbij bouwt een kraamkamer.
2 dagen
In Zweden mag het symfonieorkest nog bijeenkomen
Internationaal is er nogal wat kritiek op de al dan niet intelligente lockdown in Nederland, maar in Zweden zijn ze nog een stuk rekkelijker. Je kunt er nog naar een café en zelfs een symfonieorkest mag er nog bijeenkomen. Sveriges Television, de nationale publieke zender, heeft een concert (Konsert direkt till dig) opgenomen om de natie te troosten. Tot de musici in de Berwaldhallen behoort niemand minder dan Janine Jansen, die immers deels in Stockholm woont.
2 dagen
‘De hemel wordt weleens omschreven als een plek met mooi gedekte tafels’
Priester Roderick Vonhögen leerde dankzij zijn werk allerlei wereldkeukens kennen. En dan kookte zijn oma ook nog eens Chinees. ‘De hemel wordt weleens omschreven als een plek met mooi gedekte tafels.’
2 dagen

‘Dit moet geen halfjaar duren. De tijd begint nu echt te dringen’
Simon Reinink had nu de laatste zaken willen regelen voor het Mahler Festival, dat in mei van start zou gaan. ‘We waren al sinds 2013 bezig met de voorbereidingen.’
2 dagen
Lisser Art Museum koopt zelfportret van suikerklontjes aan
Het kunstwerk van de Amerikaanse Tom Friedman komt in het museum van de familie Van den Broek te staan.
2 dagen
Volgens de podcast Home Cooking is er geen betere tijd om te leren koken dan nu ★★★★☆
Wie zich de afgelopen tijd bezorgd, onrustig, boos of gefrustreerd heeft gevoeld, doet er goed aan eens na te denken over bonen. Witte bonen, bruine bonen, lima- of kidneybonen. Over oude of jonge bonen, hoelang ze bewaard kunnen worden, hoe ze te weken (drie delen water op één deel bonen, met een flinke hand zout en baking soda), over de scheetjes die ze in het water laten en welke (lekkere) smaak dat geeft.
2 dagen
Digibetisme is meer een levensstijl dan een leeftijdskwestie
In de duisternis zien we de rand van een lichter oppervlak. In een documentaire over ons zonnestelsel was dit een satellietbeeld geweest van de korst van Mars, of een nog onbekend hemellichaam. Op een installatie in een museum voor moderne kunst had dit beeld een titel gehad als The mystery of life, zeker omdat de lichtval zo geheimzinnig is. Omdat dit beeld het scherm van mijn smartphone siert tijdens een WhatsApp-videogesprek, duurt het even voor ik snap wat ik zie. Verrek, dit is natuurlij...
2 dagen
Honor Blackman (1925-2020), vooral bekend als Pussy Galore, was meer dan een Bondgirl
Haar hele leven werd de zondag overleden actrice Honor Blackman herinnerd aan haar rol in Goldfinger (1964): Bondgirl Pussy Galore.
2 dagen
Dit zijn de zes genomineerden voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2020
Het Amsterdams Kleinkunst Festival 2020 mag dan niet doorgaan deze maand, toch is het festivaldirecteur Daniël van Veen gelukt de Annie M.G. Schmidtprijs alsnog te gaan uitreiken, vrijdag 10 april op Radio 5 in het programma Volgspot. ‘De zes genomineerden hebben de laatste weken al veel media-aandacht gekregen, dus we hoeven alleen de winnaar nog maar bekend te maken’, zegt Van Veen.
3 dagen
Oostenrijkse media beschuldigen volkszanger Rob Ronalds van verspreiden coronavirus
Nederlandse zanger trad begin maart op in après-skicafés en zit nu in quarantaine.
3 dagen
De hoofdredacteur van The Economist begeeft zich tussen wereldleiders. ‘Maar ik ben met niemand close’
Weekblad The Economist geldt al sinds 1843 als een orakel voor liberalen, en nog steeds floreert het tijdschrift. Wat is het geheim volgens hoofdredacteur Zanny Minton Beddoes?
3 dagen
Toneelgroep Maastricht streamt live een aangepaste versie van de voorstelling Brieven uit Genua
Na het aanbieden van registraties van talloze oudere voorstellingen experimenteren theatermakers nu ook steeds meer met livestreams. Frank Lammers speelde eerder al zijn monoloog Marx voor een Facebookpubliek, en Martijn Nieuwerf bracht live in de webcam een monoloog van George Perec.
3 dagen

In deze nieuwe grafische roman nemen gevoelige mannen het op tegen een ontembare vamp
De man is verworden tot een weekdier, niet opgewassen tegen het wellustige vrouwenmonster dat Michiel van de Pol in zijn nieuwe graphic novel De Gevoelige Mannenclub heeft geschapen.
3 dagen
Tegenlicht vond het wel tijd voor een aflevering over de positieve kant van het virus
Het voorzichtige optimisme van de afgelopen dagen leidde ertoe dat Nieuwsuur zondagavond opende met een item over de zogenoemde ‘exitstrategie’. De voorzitter van een internationale ondernemersvereniging pleitte voor een ‘intelligente open-up’: een combinatie van maatregelen die de gezondheid garanderen, maar ook de economie weer draaiend krijgen. In de studio sprak presentator Mariëlle Tweebeeke met epidemioloog Patricia Bruijning. Die zei dat het nog te vroeg was voor een exitstrategie. Wel...
3 dagen
Nieuwe app Quibi komt met ‘kwaliteitsfilmpjes’ voor smartphone
Het platform, opgericht door Jeffrey Katzenberg van Disney en met medewerking van véél celebrity’s, wordt maandag gelanceerd.
4 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant