de Volkskrant

1067 nieuwsberichten gevonden
Jayro Bustamante maakte een film over homo's in Guatemala en de 'hypocrisie van de volksaard’
Na zijn film over de onderdrukking van Maya's en vrouwen behandelt de Guatemalteekse regisseur Jayro Bustamantes nieuwe, Temblores, de beroerde positie van homo’s in zijn land. De Evangelsiche kerk speelt en grote rol bij de therapie die hen in het keurslijf van de heteroseksualiteit moet dwingen.
39 min
Spannend Wilkolak pepert de mens zijn slechtheid behoorlijk in ★★★☆☆
‘Nieder!’, ‘Auf!’. Na Wilkolak krijg je die woorden bijna niet meer uit je hoofd. Alsmaar weer worden ze uitgeblaft, als een mensonterend leidmotief.
1 uur
Huisdichter Johnny Ceres over Henk Otten
In de modderpoel Wordt hij aangetikt
1 uur
Het blijft gissen naar het losgeslagen gedrag van een gymlerares ★★★☆☆
Verzet toont de gymlerares Anita (Andrea Bræin Hovig) nauwelijks, wanneer haar 16-jarige leerling Markus (Tarjei Sandvik Moe) avances begint te maken. Binnen de kortste keren hebben de twee een even broeierige als dubieuze affaire, die Anita van haar verstand en moreel besef berooft. Eigenlijk lijkt al van alles aan de hand met Anita, wanneer ze in het Noorse drama An Affair op haar nieuwe school arriveert. Maar het blijft bij giswerk, omdat schrijver-regisseur Dahlsbakken - in zijn vijfde sp...
1 uur
Platter dan plat, deze parade van flauwe grappen ★★☆☆☆
Platter dan plat, deze Amerikaanse hitkomedie over drie 12-jarige vriendjes die worden uitgenodigd voor het feestje van hun populairdere klasgenootje. Ze willen leren kussen, vóór die grote avond, maar een plan om oudere buurmeisjes te bespioneren loopt uit de hand. Good Boys perst een parade flauwe grappen en wendingen uit het dunne plotje, maar is als coming-of-agekomedie over drie opgroeiende bleue knulletjes in een puriteins én oversekst Amerika nog enigszins genietbaar. De cast is tweede...
1 uur
De clash van de Hollandse maakbaarheid met de lokale status quo blijft vermakelijke televisie opleveren
Het televisiegenre ‘Nederlanders die naar het buitenland gaan en daar op volstrekt Nederlandse manier dingen gedaan proberen te krijgen’ vermoeit eigenlijk nooit. Sinds enkele weken hebben Ik Vertrek, We Zijn Er Bijna!, Het Spaanse Dorp: Polopos en Droomhuis Gezocht versterking gekregen in de vorm van het nieuwe SBS 6-programma Trouwen in het Buitenland, een programmatitel net zo rechtdoorzee als een Hollander op vakantie.
19 uur
Streamingdienst Disney Plus komt vanaf 12 november naar Nederland
Voor Nederlandse film- en serieliefhebbers is november een maand om naar uit te kijken. Disney Plus is vanaf 12 november in Nederland te zien, en ook internationaal zwaargewicht Apple is hoogstwaarschijnlijk vanaf die maand in Nederland te verkrijgen.
22 uur
Met rapper Gotu Jim naar Vindicat: ‘Juist omdat ik afwijk van de norm is er een plek voor mij in de hiphop’
Tien jaar geleden zou een skinny white boy op het gymnasium nog hebben gedacht: ik ben misschien niet de uitgelezen persoon om rapper te worden. In 2019 denkt student Gotu Jim: waarom niet? Met de rapper op pad naar Vindicat in Groningen.
22 uur
Charles Donker is een van de beste etsers van het land maar voelt zich nog altijd een beginner
Charles Donker, bijna 80, is een van de beste etsers van het land. Zijn werk wordt geëxposeerd in New York en Parijs. Zelf kan hij nog niet zeggen dat hij tevreden is.
1 dag

China dreigt Hongkong terug te geven aan Groot-Brittannië na nieuwe protesten
China heeft een laatste troef ingezet tegen de inwoners van Hongkong. De Chinese overheid heeft gedreigd Hongkong terug te geven aan Groot-Brittannië als de protesten niet snel stoppen. Hongkong was tot 1997 een kroonkolonie van de Engelsen.
1 dag
Waarschuwing van de jury vooraf: in de volgende column put de schrijver zich uit in smeerpijperij, dus als u daar niet van gediend bent, kunt u direct naar de conclusie
Waarschuwing van de jury vooraf: in de volgende column put de schrijver zich uit in smeerpijperij, dus als u daar niet van gediend bent, kunt u direct naar de conclusie. (En ja, het was die smeerpijperij die de aandacht van de jury trok, en moesten er beslist om gniffelen; kuisere, heel-aardige-maar-evenmin-winnende-columns hadden daardoor ditmaal het nakijken, excuses).
1 dag
In de studio van Fox Sports vindt Marco van Basten zijn twinkeling en gewichtloosheid terug
Zaterdag was het 24 jaar geleden dat Marco van Basten, gedwongen door een hardnekkige blessure, afscheid nam als voetballer.
1 dag
Achter de gevels van het monumentale Trippenhuis is na ingrijpende renovatie bijna alles anders
Het Trippenhuis in Amsterdam is gerenoveerd. Met fluwelen handschoenen is geprobeerd de monumentale kolos toegankelijker te maken. Was het iedere dag maar geopend voor publiek.
1 dag
Veel prachtigs op de zondag van Lowlands: Tame Impala en New Order betoveren
New Order en Tame Impala vormen samen een geweldig slotakkoord in twee bedrijven.
1 dag
Dagboekfragment: Dichter ziet de zon ondergaan
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.
1 dag
Basic Instinct, Wakefield en Dead Calm
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.
1 dag
‘Eigenlijk ben ik nét wat gezelliger dan net niet gezellig’
Dit najaar gaat de eerste voorstelling van cabaretier Janneke de Bijl (37) in première: Zonder zin kan het ook. Nu is er al een bundel met ‘573 grijsgallige observaties’. Een karakterschets in vijf fragmenten.
2 dagen

Rembrandt z’n vernieuwingsdrang was niet aan iedereen besteed – en dat kon hem niets schelen
Rembrandt was een rebel. Hoewel hij traditioneel is opgeleid – hij ging netjes naar de Latijnse school, de Universiteit en leerde het schildersvak van leermeesters die klassiek waren onderlegd – had Rembrandt al jong het lef om af te wijken van de gebaande paden. Hij zag er niet tegenop om te experimenteren en te zondigen tegen de regels van de kunst.
2 dagen
Met mijn dochter naar Billie Eilish: ik observeer, ik luister, ik gil zelfs een beetje mee
Cécile Koekkoek, eindredacteur bij De wereld draait door, ging met haar dochter van 15 naar Billie Eilish.
2 dagen
Februari praat niet graag meer over zijn transitie, maar het was onontkoombaar
‘O jee, het is al zover’. Maxim Februari zette zich schrap. We waren een krap uur op weg toen de olifant in de kamer zich aandiende in een fragment uit een film over de pianist Sara Davis Buechner. De omvangrijke valkuil van de Zomergasten-avond met Maxim Februari was dat het zwaartepunt van de uitzending zijn transitie van vrouw naar man zou behelzen.
2 dagen
Noorderzon begint niet sterk, maar revancheert zich met messcherpe voorstelling van Calderón
Je ligt op een brancard. Het zwarte latex om je lichaam voelt bijna als een lijkzak. Alleen je hoofd piept er bovenuit. Daarop krijg je een VR-bril gezet, door kunstenaar Davey Smand. Dan kan de aardbeving beginnen. Of althans: een simulatie ervan. Voor je ogen beginnen een stoel, tafel en kast ongenadig hard te trillen. Je kunt niets doen. Alleen maar staren naar het schudden en hopen dat het stopt. Dat is precies wat Smand met deze installatie, in opdracht van de Groninger Bodem Beweging, w...
2 dagen
Peter van Dijk weet verrukkelijke klanken aan het orgel te onttrekken ★★★★☆
Laat dit even op u inwerken: in de zomer worden er in Nederland 1854 orgelconcerten georganiseerd. Mogelijk zijn het er zelfs nog meer. De website orgelnieuws.nl harkte alle gegevens bij elkaar van de verschillende agenda’s en kwam tot dit aantal concerten, verdeeld over 432 locaties, tussen juni en september. Het bevestigt nog maar eens hoe bijzonder Nederland als orgelland is. En hoe onderbelicht deze praktijk is in de media.
2 dagen
Inge Wijers vertolking van Isabella vult meer dan het podium in het Dieverse bos ★★★★☆
Inge Wijers heet ze, ze speelt toneel en is momenteel te zien in Maat voor maat van Shakespeare in het openluchttheater van Diever. Wie daar regelmatig komt – en dat is doorgaans een theatraal genoegen – ontdekt zo af en toe een groot acteertalent. Vorig jaar was dat de al gerijpte klasse van Dick van Veen als een indrukwekkende koning Lear, dit jaar dus Inge Wijers, die in Maat voor maat de belangrijke rol van Isabella speelt. Ze combineert een fantastische tekstbehandeling (waarin ze moeite...
2 dagen
Het Belcea Quartet bewijst dat perfectie niet gelijkstaat aan meeslepend ★★★☆☆
Wat moeten de strijkers hebben gedacht die het begin van Mozarts Dissonantenkwartet (1785) voor het eerst doorspeelden? Waarschijnlijk: wat gebéúrt hier? Door de dissonante samenklanken kan het niet anders dan dat de twijfel optrad – zit ík er nou naast, of is het mijn collega? Zoiets heeft gevolgen voor het tempo, voor de frasering: zo’n moment zorgt voor spanning. Aan professionele strijkkwartetten van nu de taak om dat gevoel van als-dat-maar-goed-gaat op te roepen.
2 dagen
Sensationele zang en geestdriftig dirigeerwerk zorgen voor warme zomeravond ★★★☆☆
Is het pietluttig om te vallen over onzuiverheid en ongelijke inzetten? Nou, nee. Maar nu gaat het om een orkest dat uit ongeveer 80 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar bestaat. Jongeren van Palestijnse origine, die verspreid over de hele wereld wonen en samengebracht zijn in het Palestine Youth Orchestra (PYO). Sinds 2004 vindt dat jaarlijks plaats met één week vol repetities en vervolgens een tournee. Vrijdagavond speelden ze in het Concertgebouw in Amsterdam.
2 dagen
Dagboekfragment: Bill Clinton werft stemmen
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.
3 dagen

Eerste dag vol Lowlands-magie, je zult je kaartje maar verpatst hebben...
Geen regenstortbuien maar een eerste dag vol opstekers in Biddinghuizen, met klassiekers van Ronnie Flex.
4 dagen
Het prototype van de witte redder
Renee Bach leidde een liefdadigheidsinstelling in Oeganda. Ze zag eruit ‘als moeder Teresa’ en misschien duurde het daarom zo lang voor geklaagd werd dat in haar instelling meer ondervoede kinderen stierven dan experts zouden verwachten.
4 dagen
Seizoen 7 is een indrukwekkende afsluiting van een televisiemonument ★★★★☆
Orange Is the New Black begon ooit als de verfilming van de gelijknamige autobiografie van Piper Kerman (gespeeld door Taylor Schilling), waarin een bevoorrecht meisje beschrijft hoe ze in een Amerikaanse vrouwengevangenis terechtkomt, omdat ze werd betrapt op het smokkelen van drugsgeld voor haar vriendin.
5 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant