de Volkskrant

1216 nieuwsberichten gevonden
De maanlanding inspireerde de progrock van de vroege jaren 70. Kijk maar naar al die platenhoezen
De progressieve rock en de ruimtevaart raakten tijdens de maanlanding met elkaar verstrengeld, zozeer dat de term spacerock ontstond. Een paar jaar later had het grote publiek alweer genoeg van zowel ruimtevaart als van progrock.
13 uur
Wat de maan zo aantrekkelijk maakt voor kunstenaars
Je zou niet zeggen dat de maan het ideale model is, met haar flauwe vorm en bleke teint. Van onheilspellend omen tot romantisch baken van rust: de tentoonstelling La Lune in het Grand Palais in Parijs laat zien hoe ze kunstenaars al eeuwen fascineert.
13 uur
De maan prikkelt de verbeelding én de fotografie, zo toont Maan/Moon
Hoewel kortzichtige presidenten en rijke ondernemers nu dromen over een reis naar Mars, blijft de maan altijd tot de verbeelding spreken. Van de 19de eeuw, toen lenzen haar dichterbij brachten, tot de maanlanding van de Apollo 11 in 1969: in Antwerpen is de fotografische weerslag te zien van onze relatie met het hemellichaam.
14 uur
Als astronauten onder elkaar: hoe Simon Vinkenoog de Apollo 11 uitzwaaide
Zou een voor marihuanagebruik gearresteerde schrijver nu ook vrij mogen rondlopen op het lanceerplatform van Nasa? Waarschijnlijk niet. Biograaf Joep Bremmers reconstrueerde Simon Vinkenoogs reportagereis naar Cape Kennedy.
15 uur
Massaal gejuich in München na de militaire overwinning op Frankrijk
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.
15 uur
Wanneer Rembrandt echt jarig was, wordt door overgeleverde administratie alleen maar onduidelijker
Rembrandt woonde de eerste 25 jaar van zijn leven in Leiden. Onno Blom werkt aan een biografie van die jaren en doet daarover hier een jaar lang verslag.
16 uur

Slotdag North Sea Jazz: van gloedvolle soul naar activisme
Vier krachtige souldames van verschillende generaties met verschillende stijlen, maakten indruk tijdens de slotdag van North Sea Jazz.
18 uur
Woo Hah mag zich met recht het grootste hiphopfestival van Europa noemen
Stormzy heerst over Woo Hah, met een woeste en sentimentele show.
1 dag
Van outsider tot een van de favorieten: hoe doet Maastricht dat?
Maastricht was er als de kippen bij om zich aan te melden als organisator van het Eurovisie Songfestival 2020, werd aanvankelijk gezien als kneuterige outsider maar geldt inmiddels als een van de favorieten. Hoe heeft de trojka dat geflikt? De Volkskrant sprak de gouverneur en de burgemeester.
1 dag
Wie zin heeft in een quiz (of drie) is bij RTL 4 aan het juiste adres
Eén quiz is geen quiz, weten ze bij RTL 4 en daarom waren er afgelopen zaterdag maar liefst drie achter elkaar geprogrammeerd. In Oh, wat een jaar!, gepresenteerd door Linda de Mol, stond 1974 centraal. Vaste panelleden Ruben Nicolai en Jeroen van Koningsbrugge (hoe vaak moet je aan een quiz meedoen voordat je zelf een quizvraag wordt?), die zich hadden verkleed als respectievelijk een lid van de Bee Gees en een pornoacteur, werden bijgestaan door Karin Bloemen en Ad Visser, verkleed als resp...
1 dag
Dagboekfragment: bange tocht door een verontrustend landschap
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.
1 dag
Millennials hebben last van ‘Bookarooschaamte’
De Millennialwatcher signaleert millennialtrends.
1 dag
Dubbele identiteiten en verdeelde loyaliteiten in scherpe Britse undercoverserie ★★★★☆
Een van de beste Britse series van dit jaar speelt zich af in het milieu van undercovers die worden ingezet om terreuraanslagen te voorkomen. Behoorlijk complex, maar uitstekend behapbaar in zes afleveringen.
3 dagen

De verraderlijke foto's van Jeffrey Epstein
Er is nog iets ergers dan een foto van jou naast een boef, en dat is de belófte van een foto van jou naast een boef, schrijft Merel Bem naar aanleiding van het schandaal rond Jeffrey Epstein.
3 dagen
Marc van Breda over de zaak-Modderkolk: ‘Een journalist moet een verhaal kunnen vertellen zoals het is’
AIVD dreigt met aangifte tegen een Volkskrant-journalist: dat was wel een nieuwskop waard. Marc van Breda, al zeven jaar hoofd juridische zaken bij De Persgroep, maakte zoiets niet eerder mee. ‘Ik vind het tamelijk schokkend hoe de Nederlandse overheid soms probeert journalisten te intimideren.’
3 dagen
Annegreet van Bergen tipt Frankenstein: ‘adembenemend spannend’
Bestsellerauteurs tippen vergeten, onbekende of onderbelichte boeken. Deze week Annegreet van Bergen: Mary Shelley, Frankenstein (1818).
3 dagen
Bijna iedereen was deze fotograaf vergeten, gelukkig hebben we zijn foto’s nog
Toen zijn verzameling kleurendia’s opdook in een Brabantse schuur, kende nagenoeg niemand fotograaf Louis van Paridon meer. Maar op zijn dia’s staan alle BN’ers uit de jaren zestig.
3 dagen
Cash Carraway laat een wereld zien die zelden wordt belicht in de literatuur
De Britse auteur Cash Carraway laat een wereld zien die **zelden wordt belicht** in de literatuur.
3 dagen
De realistische Amerikaanse omslagen vielen niet bij iedereen in de smaak
Deze zomer keert de omslagrubriek terug naar de jeugdliteratuur van de jaren vijftig en zestig. Het avonturenboek bleef braaf, maar in de illustraties mocht het spannend worden.
3 dagen
Dichter Neeltje Maria Min vond haar vroege tekeningen terug in een oude kast
Voor het eerst laat dichter Neeltje Maria Min, die volgende week 75 jaar wordt, de vroege tekeningen zien die ze zelf onlangs na ruim een halve eeuw terugvond.
3 dagen
Geel is de kleur van jaloezie
Kleuren hebben al eeuwen een betekenis die soms bewust, maar meestal onbewust, een rol speelt bij het beoordelen van beelden uit kunst en actualiteit. Zoals het geel van de gele hesjes-beweging.
3 dagen

Zoek de verschillen, verbind de puntjes – een greep uit de heerlijke loze beloftes van zomervakantiedoeboeken
De caravans kruipen over de wegen, op menige kinderboerderij heerst onrust door de barbecuelucht die zich vanuit vinextuinen over de knuffelweide verspreidt, kortom: het is zomer. En wie zomer zegt, zegt zomervakantie­doeboek. Katinka Polderman bladerde door het rijke aanbod. Voor groot en klein.
3 dagen
Lisa Taddeo’s Drie vrouwen maakt de hooggespannen verwachtingen niet waar ★★★☆☆
De Amerikaanse auteur Lisa Taddeo volgde het seksleven van drie vrouwen van nabij, om ‘fundamentele waarheden’ te vertellen over vrouwen en verlangen. Een nogal pretentieus project.
3 dagen
Hoe fictie de wetenschap beïnvloedt, in vier lessen
Hoe ziet de toekomst eruit? Daar kan fictie veel over vertellen. Zes Nederlandse auteurs spraken op ons verzoek met wetenschappers en schreven naar aanleiding daarvan een kort verhaal voor de serie Dit is de toekomst. Maar eerst: hoe fictie de wetenschap beïnvloedt, in vier lessen.
3 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant