de Volkskrant

668 nieuwsberichten gevonden
Met deze uitgebreide boxen van Ultravox en Elton John kom je zo de donkere dagen door
Het is druilerig, koud en om 4 uur schemert het al: voor de popfanaat hét moment om die speciale cd- en platenboxen eens uit te spitten. De Volkskrant duikt in de heruitgave van Vienna van Ultravox en een joekel van Elton John.
14 uur
Tussen het staal en beton van de Zuidas staat binnenkort dit vertederende kunstwerk
Wekelijks bespreken we een kunstwerk dat nú om aandacht vraagt. Deze week: Love or Generosity van Nicole Eisenman.
14 uur
Wat wél kan in de kerstvakantie (mits je er snel bij bent): met de kinderen naar het theater
‘Soms wil ik er gewoon even niet zijn. Dan heb ik een camouflagepak nodig, een onzichtbaarheidsmantel of een gat in de grond waar ik doorheen kan zakken.’
15 uur
Museum Voorlinden, met collectie én landgoed, weggeschonken: ‘Wat is er tegen een uitdaging?’
Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag heeft Joop van Caldenborgh zelf een expositie samengesteld in zijn museum Voorlinden. Een museum dat hij, met collectie én landgoed, wegschenkt.
16 uur
Alle recensenten (m/v/x) moeten zich bewust zijn van hun blinde vlekken
Maakt het uit of een recensent man of vrouw is? In eerste instantie zeg ik: natuurlijk niet! Zou ik minder goed in staat zijn de worstelingen van een Deense prins te waarderen dan een mannelijke collega? De waanzin van een Schotse koning? De knetterende verliefdheid van twee jongens? Ik dacht het niet.
17 uur
Louis Andriessen getroffen door ziekte van Alzheimer. Zaterdag gaat zijn laatste compositie in première
Nederlands grootste componist is getroffen door de ziekte van Alzheimer. Zaterdag gaat zijn laatste compositie in première in het Concertgebouw in Amsterdam.
17 uur
‘Mag ik je een kort vraagje stellen?’ Foute boel. Hier moet je nee zeggen
Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen ­kunnen, nee, móéten verzetten. Zoals het leed dat werven heet. Frank Heinen heeft het ermee gehád.
18 uur
Drake heeft een geurkaars die naar hem ruikt en Hugh Grant lijkt wel 150
Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Vandaag: Drake en Hugh Grant.
18 uur
Het monumentale album Rollins in Holland was er bijna niet geweest
Even leek het erop dat wat brakke cassettebandjes de enige tastbare herinneringen aan de Nederlandse tour van Sonny Rollins zouden zijn. Na een mysterieus opgedoken band volgde een slopende zoektocht naar meer, met prachtig resultaat.
18 uur

Kop van Leidse torso Ramses VI is gevonden in Chicago (maar waar zijn de voeten?)
Al jarenlang bezit het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een granieten torso van farao Ramses VI. Een niet eerder geopende brief uit 1987 bracht Leidse egyptologen op het spoor van de bijbehorende koningskop. Die blijkt in Chicago te zijn.
19 uur
Een detectiveserie waarin de moordenaar zich direct aangeeft? Des te beter
Als je er niet op den duur muf en arm en dik en somber van zou worden, zou ik best mijn bestaan kunnen vullen met het eindeloos kijken naar Britse detectives. Hoe Britser, hoe beter. Daar zijn er heel veel van, en er komen nog elke dag nieuwe bij, zodat je nooit zonder komt te zitten.
21 uur
Geen directeur of kunstenaar, maar Black Lives Matter bovenaan de Power 100
Is het dit jaar een ambitieuze museumdirecteur? Een stercurator? Of een topkunstenaar? Helemaal niet. De gezaghebbende Power 100, de lijst die jaarlijks het krachtenveld in de internationale kunstwereld meet, heeft een opvallende uitkomst: antiracismebeweging Black Lives Matter (BLM) staat op nummer 1. Vorig jaar stond Glenn D. Lowrey, directeur van het Moma in New York, bovenaan.
1 dag
Hoe Youps kerstkonijn Flappie bij Todd Rundgren Floppy werd
Flappie, de grote hit van Youp van ’t Hek uit 1980, heeft een onverwachte Engelstalige cover van de Amerikaanse singer-songwriter Todd Rundgren gekregen. Van ’t Hek is trots, ‘maar als het op 1 komt, hoop ik toch dat wij ook iets van de opbrengst krijgen.’
1 dag
Acteur, scenarist en regisseur Payman Maadi: een kieskeurige alleskunner
Binnen het internationale filmgilde kent het speelveld van de Iraans-Amerikaanse acteur en regisseur Payman Maadi geen gelijke.
1 dag
De eerste vrouwelijke speelfilmregisseur in Saoedi-Arabië: ‘Ik wil deel uitmaken van het gesprek’
Ze was de eerste vrouwelijke speelfilmregisseur in Saoedi-Arabië. Heimelijk filmde ze op straat, toen dat nog niet mocht. Nu, met haar nieuwe film The Perfect Candidate, kon Haifa al-Mansour eindelijk ook zíchtbaar zijn op de set.
1 dag
Naar de bioscoop gaan was taboe. Toch besloot de Pakistaanse Hira Nabi films te maken
De aanmoedigingsprijs van het Prins Claus Fonds is dit jaar voor de Pakistaanse filmmaker Hira Nabi. Zij gaat in haar werk op zoek naar stemmen die je niet snel hoort – zoals die van een supertanker.
1 dag
‘Doof of blind?’, blaften wij elkaar vroeger toe op het schoolplein
Auteur en scenarist Manon Spierenburg schrijft wekelijks een column over hoe het steeds stiller wordt om haar heen nu ze doof wordt.
1 dag
Het gelaagde Just 6.5, over de Iraanse ‘war on drugs’, raakt precies de juiste snaar ★★★★★
De grootste kwaliteit van de film schuilt in de wijze waarop Roustayi verslag doet van de werkelijkheid van zijn thuisland.
1 dag

Het verleden overheerst niet in Max Magazine, maar is evenmin ver weg
Wat is lezenswaardig deze week? Het verleden overheerst niet in Max Magazine, maar is evenmin ver weg.
1 dag
Wat mag er bij historisch drama wel en niet uit de dikke duim van de scenarist komen?
Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.
1 dag
In ‘Vier handen op één buik’ is de worsteling tussen ethiek en amusement voortdurend voelbaar
Daan (26) maakt een meisje van 20 zwanger, krijgt ruzie en keert tijdelijk terug naar zijn ex, met wie hij al een kind heeft. Wanneer hij uiteindelijk weer terug is bij de aanstaande moeder en er wordt geïnformeerd wat zijn bijdrage kan zijn, antwoordt hij: ‘Ik moet ervoor zorgen. Da’s de insteek.’ En: ‘Ik laat het allemaal op me af komen.’
1 dag
Oekraïne begint campagne met leugens over FvD-referendum
De regering van Oekraïne is een campagne begonnen om leden van Forum voor Democratie te beïnvloeden in de aanloop naar het bindende referendum van de partij. Met een stortvloed aan leugens hoopt Kiev te voorkomen dat Thierry Baudet mag aanblijven als leider.
2 dagen
Ter ere van Sigmunds 30ste album knutselden ruim 200 liefhebbers er op los
Meer dan 200 Sigmundliefhebbers sloegen aan het linoleum snijden, boetseren, fotograferen en tekenen.
2 dagen
Ook voor grote mensen valt een glimlach niet te onderdrukken ★★★★☆
Anno 2020 heeft ieder zichzelf respecterend nieuwsmedium natuurlijk een podcast. Zo ook het Sinterklaasjournaal. In 20 afleveringetjes van zo’n 5 minuten per stuk word je bijgepraat over de ontwikkelingen in het Grote Pietenhuis en de rest van Nederland.
2 dagen
Roofkunst uit Indonesië moet terug. Maar hoe? Meegeven aan DHL is te simpel
Kunstvoorwerpen die Nederland heeft geroofd uit Indonesië moeten terug. Dat staat vast. Maar over de vraag hoe wordt gediscussieerd. Meegeven aan DHL is te simpel. Nederland moet zorg dragen voor de opleiding van conservatoren en historici.
2 dagen
Dankzij deepfake doet Trump inmiddels heel ‘Bohemian Rhapsody’ met zijn eigen stem
Het mooie van de uitgaande president van de VS is dat je zoveel van hem kunt leren. In zijn vastgoedjaren toonde hij aan dat je met elk faillissement weg kunt komen, in zijn presidentschap dat elke democratie kwetsbaar is. In zijn zangcarrière laat hij zijn wereldwijde fanbase wekelijks zien hoe snel het gaat met ‘deepfake’, dat geweldige arsenaal aan technieken waarmee iedereen die digitaal een beetje handig is mensen van alles kan laten zeggen en doen, waardoor Nederlandse nieuwslezeressen...
2 dagen
Klassen is een zeldzaamheid, en ook een meesterwerk
Plots merkte ik dat emotie me overmande.
2 dagen

De Chinezen stuurden brandende jonken op de vastzittende Bontekoe af
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.
3 dagen
2020 moet worden uitgeroepen tot het jaar van de mondiale pop. Lees én luister hier waarom
Is het een genre? Een beweging? Nee, het is urbano, de frisse smeltkroes van genres die nu de hitlijsten domineert. De Volkskrant zocht uit hoe popgrenzen verdwenen.
3 dagen
Het Haagse Parkpop verhuist naar het Malieveld, maar is het dan nog wel Parkpop?
Is Parkpop nog wel Parkpop als het na veertig jaar verhuist van het sfeervolle Zuiderpark naar het statige Malieveld? Een petitie tegen de verplaatsing is al 2.300 keer getekend.
3 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant