de Volkskrant

699 nieuwsberichten gevonden
De Nederlandse Reisopera vindt jong publiek op de camping in Balkbrug
Een glutenvrije Hans en Grietje bij een sleurhut: de opera past zich aan aan corona en aan een nieuw publiek. De hoge noten van Brahms bezoeken de camping.
6 uur
Sf-spektakel Dune in wereldpremière op 78ste filmfestival van Venetië
De nieuwe films van Pedro Almodóvar, Jane Campion en Paolo Sorrentino, maar ook het regiedebuut van actrice Maggie Gyllenhaal, dingen mee naar de Gouden Leeuw.
8 uur
Een geïmproviseerde sitcom, een show met dragqueens: Boom Chicago heeft zijn eigen festival
Het eerste Boom Chicago Comedy Festival biedt negen dagen improvisatie, stand-upcomedy en workshops in Amsterdam. Organisator en stand-upcomedian Stacey Smith legt uit waarom dit festival er moest komen.
10 uur
Tv-fragmenten vormen bij Zomergast Roxane van Iperen de uitroeptekens van haar pleidooi
Zelfs na de grappige dierenfilmpjes van TikTok kon de schrijver het niet laten te waarschuwen voor de gevaren van algoritmen.
11 uur
Ook Eric Clapton blijkt een wappie
Meepraten voor beginners: Jan Kuitenbrouwer schrijft het woordenboek van de verbale burgeroorlog die we het ‘openbaar debat’ noemen. Deze week: de wappie, high van waanideeën.
13 uur
Lomp, ruig en van keihard beton: van brutalisme moet je leren houden – maar dan krijg je veel liefde terug
Het brutalisme werd lange tijd verguisd: historische stadsdelen moesten wijken voor betonnen kolossen, die bovendien kil oogden en gevoelig bleken voor betonrot. Nu is de architectuurstroming aan een herwaardering toe. Geen moment te laat, want de sloopkogels dreigen.
1 dag
De voorstelling Mansholt is toegankelijk, documentair theater over de veeteelt en landbouw
Helmert Woudenberg liet weer eens zien dat hij een geheel eigen soort van acteren heeft ontwikkeld: flegmatiek, bijna nadenkend tijdens het spelen, nooit ijdel, altijd ten dienste van het stuk en zijn medespelers. Hij ontving na afloop een koninklijke onderscheiding.
1 dag
Cash is hartverwarmend muziektheater, over Johnny Cash én Viktor Griffioen ★★★★☆
Geen covers of biografisch relaas: Griffioen schreef nieuw werk, dat hij met overgave speelt en zingt.
1 dag
Kijkend naar Hollandse zaken voelde ik meteen weer de stress en frustratie van de huizenjacht
Joost en Mike wonen in een nieuwbouwappartement dat bij de oplevering nogal klein bleek uitgevallen. Hun huiskamer in de nieuwe Utrechtse wijk Merwede is zo klein dat er geen ruimte is voor een eettafel, terwijl die er wel stond op de artist’s impression, de tekening die mensen een droom moet verkopen.
1 dag

Het bijna betoverde publiek in Carré wilde meer, en meer van Herman van Veen ★★★★★
Zijn drie muzikanten, Jannemien Cnossen, Edith Leerkes en Kees Dijkstra, waren zowel solo als in hun samenspel virtuoos.
1 dag
Ook in bittere armoede wordt er gelachen, gefeest en bemind, zag fotograaf Eddy Posthuma de Boer
Ook in bittere armoede wordt er gelachen, gefeest en bemind. De zondag overleden fotograaf Eddy Posthuma de Boer had een bijzondere belangstelling voor de outcasts van de wereld die hij liefdevol portretteerde. ‘Het was alsof hij die mensen kon betoveren’, aldus schrijver Cees Nooteboom, vaak zijn reisgenoot.
1 dag
Gabriele Agrimonti is de terechte winnaar van het Improvisatieconcours in Haarlem ★★★☆☆
Al komt er nog zo veel lucht uit het orgel, we worden niet omvergeblazen, blijkt ook uit het applaus. Maar een fijn format is het.
1 dag
Tijdelijk huis van thuis vertelt over de verandering van het woonhuis in de afgelopen jaren ★★★★☆
Het is een gouden greep om de dertien kamers door telkens een andere ontwerper te laten inrichten.
1 dag
Stralen bij een nieuwe pudding; zonder twijfel, dit was een vintage Marxveldt
Het kan ook weleens meezitten in het leven. ‘Ik ben in het huis van iemand die oude boeken wegdoet’, appte een kennis. ‘Kasten en kasten vol. Veel kinderboeken ook, en...’ Daar zat ik al op de fiets, en even later liep ik rond in dat vreemde huis, tussen die kasten vol boeken, zachtjes neuriënd van geluk.
3 dagen
Arnon Grunberg bespreekt de boeken die hij als kind las en die hij zijn zoon aanraadt
Sinds kort heeft Arnon Grunberg een zoon en hij hoopt dat Alyosha zich zal laven aan het verrukkelijke vergif dat boeken zijn. Welke boeken las Grunberg zelf als kind (of kreeg hij voorgelezen), en welke boeken raadt hij zijn zoon aan (of gaat hij hem voorlezen?) Hier is Grunbergs leeslijst voor mensen van 0 tot 18.
3 dagen
Drie leestips over dat o zo unieke poldermodel en ‘vage kletspraat over onze volksaard’
Er zijn van die onderwerpen waarvan je nauwelijks durft te zeggen dat je niet echt weet hoe het zit. Wat het poldermodel nou eigenlijk is, bijvoorbeeld. Daarom deze zomer een bijspijkercursus, inclusief drie boeken om verder te lezen.
3 dagen
Benedict Wells leest deze zomer over opgroeien in armoede: ‘Mijn eigen jeugd was ook hobbelig’
Welk boek leest de schrijver deze zomer? En waar gaat het boek over dat die zelf heeft geschreven? Deze week de Duitse bestsellerauteur Benedict Wells. Zijn roman Hard land verscheen recentelijk.
3 dagen
In het Belgische Hasselt zie je hoe sport en mode diep verweven zijn met elkaar
Sport en mode hebben al decennialang een gelukkig huwelijk. Net over de Belgische grens maakt het Modemuseum Hasselt er de tentoonstelling Activewear over, en vroeg twee topatleten als gastcuratoren.
4 dagen

De slimme, subtiele muziek van Far Cries 401 weet een uur lang te boeien ★★★☆☆
Componist Vanessa Lann staat stil bij het vertrek van de Pilgrim Fathers uit Delfshaven.
4 dagen
Jasper Albinus maakte een gedicht over eenzaamheid bij een kunstwerk van Pacita Abad
Deze zomer pakken we de eeuwenoude traditie van lofdichten op beeldende kunst weer op. Elke week maakt een spokenwordartiest een gedicht bij een kunstwerk dat Wieteke van Zeil selecteerde. Deze week: Jasper Albinus over eenzaamheid in een kunstwerk van Pacita Abad.
4 dagen
Het is 1946 en de eerste bikini slaat in als een bom
Het is zomer, de zwoegende mens kan eindelijk op vakantie en het werkkloffie mag uit. Maar: wat trekken we dan aan? En waar komt het vandaan? In zes delen buigen we ons over de geschiedenis van de grootste zomerklassiekers. Deze week: de bikini.
4 dagen
Lize Spit schreef een verhaal over de slutty summer met aardbeien, honden, en vooral die nieuwe buurman
Hoe slutty die Summer of Love nou daadwerkelijk wordt valt nog te bezien, maar gelukkig hebben we de fictie nog: zes auteurs gingen aan de haal met dit thema. Deze week: Lize Spit met Speelklaar.
4 dagen
De meeste dromen zijn bedrog: is dat zo? Terug naar de bron van Borsato’s dromenuniversum
De meeste dromen zijn bedrog, zong Marco Borsato – en zingen wij, al sinds zijn zomerhit uit 1994. Maar waar hebben we dat idee vandaan?
4 dagen
Net als veel andere Nederlandse series moet Swanenburg het niet hebben van subtiliteiten ★★★☆☆
In het rijkefamiliedrama, als we dat even als een genre beschouwen, zijn de vaste elementen vrij nauw omschreven. Je hebt de wrede pater familias, het zwarte schaap, de opvolgings- dan wel erfeniskwestie, een skelet in de kast, een buitenstaander, de weinig vreugdevolle familiebijeenkomsten en natuurlijk het telkens terugkerende shot van de gevels van villa’s, landhuizen en burchten aan het einde van een oprijlaan en de kronkelige weg naar de constatering dat geld niet gelukkig maakt. Of juis...
4 dagen
In de hoop nieuw en jonger publiek te trekken, blijven sommige musea ook ’s avonds open
Musea proberen nieuw publiek te bereiken en bezoekers beter te spreiden door ook ’s avonds open te blijven. Het Cobra Museum in Amstelveen is als experiment zelfs zeven dagen per week geopend tot 10 uur ’s avonds. Museum De Fundatie in Zwolle is op proef elke zaterdagavond gratis toegankelijk.
4 dagen
Twaalf jaar beschreef Peter de levens van onbekende, maar bijzondere Nederlanders. Nu stopt hij
Na ruim twaalf jaar stopt Volkskrant-verslagger Peter de Waard met zijn rubriek het Eeuwige Leven. Daarin beschreef hij het leven van overleden Nederlanders die iets bijzonders presteerden of betekenden. Waarom vindt hij deze rubriek zo belangrijk en hoe ging hij te werk? ‘Af en toe voelde ik me net een detective.’
4 dagen
Olivia Wenzel brengt in haar debuutroman de grote pijn van nergens de (witte) norm zijn in kaart ★★★★☆
In de dwingende debuutroman van Olivia Wenzel is een vrouw door middel van honderden vragen in hoofdletters in gesprek met zichzelf en met een systeem waarin wit de norm is.
4 dagen

Waarom je wél moet kijken naar de prestaties van een middelmatige club die geen kampioen werd
No Guts No Glory heet de zesdelige documentaire reeks over het wel en (veel) wee van eredivisieclub FC Utrecht, die sinds dinsdag door Videoland wordt uitgezonden. Een nogal opgepompte titel voor een verhaal achter de schermen over een club die, afgaande op de eerste drie bekeken afleveringen, in het seizoen 2020-2021 grossiert in verliespartijen en gelijke spelen. Die zijn trainer, John van den Brom, snel ziet vertrekken als die doorkrijgt dat de competitiedoelstelling (kampioen worden) waar...
4 dagen
Gold-Diggers Sound is het beste album van Leon Bridges ★★★★☆
Vanaf zijn debuutalbum Coming Home (2015) was het duidelijk dat soulmuziek er met Leon Bridges een bijzonder talent bij had. De Texaan was goed in het neerzetten van een aangenaam klassiek retro-geluid, het ontbrak hooguit nog aan een echt eigen kijk op het genre dat van Sam Cooke via Al Green tot Frank Ocean naar het hedendaagse was getrokken.
4 dagen
De oorlog in Indonesië werd in de Volkskrant gereduceerd tot een conflict zonder agressors
Nee, het is géén oorlog die wij in Indonesië voeren. En al helemaal geen koloniále oorlog. Dat was de teneur van alle berichten in de Volkskrant, en de meeste andere dagbladen, over de (eerste) ‘politionele actie’ in Indonesië – die in de nacht van 20 op 21 juli 1947 werd ingeluid met offensieve bewegingen van Nederlandse troepen ‘achter een gordijn van strooibiljetten, waarin de Indonesiërs werd aangeraden niet de tactiek der verschroeide aarde toe te passen’. Als er al voldoening werd gevoe...
5 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant