de Volkskrant

784 nieuwsberichten gevonden
Gerrit Dou zet iedereen hier voor aap, de ‘dokter’ én de mensen die naar hem luisteren
Veel van wat wij doen, voelen en vrezen, hebben kunstenaars al eeuwen opgemerkt. Wieteke van Zeil verbindt kunstdetails aan de actualiteit. Deze week: medische goedjes.
11 uur
Regisseur Luca Guadagnino is een terugvechter: ‘Ik voel me aangetrokken tot vurige persoonlijkheden’
De Italiaanse filmmaker Luca Guadagnino is verliefd op Jeff Bridges, hóúdt van Milaan (nee, maar echt) en hoopt nooit meer te hoeven kijken naar Twentynine Palms.
12 uur
Voor bekroond tv-programma Andere Tijden valt definitief het doek
Andere Tijden verdwijnt van de Nederlandse televisie. Het bekroonde geschiedenisprogramma, dat te zien was op NPO2, werd vanwege bezuinigingen drie jaar geleden al gehalveerd van 35 naar 18 uitzendingen per jaar. Nu valt het doek helemaal.
14 uur
Terloops betast, achteloos verkracht: Sylvia Witteman leest Keetje Tippel
Er viel een boekje in de bus: Keetje op straat van Neel Doff. Keetje Tippel! In mijn hoofd begon de Zangeres Zonder Naam te zingen: ‘Ze woonden in de sloppen van ’t oude Amsterdam/ waar nooit een zonnestraaltje haar venster binnenkwam/ gedreven door de armoe werd zij prostituée/ en voor een handvol centjes ging zij met ieder mee. Haar naam was Keetje Tippel...’ et cetera. Een heerlijke smartlap, waarin nu eens niets werd overdreven: Keetje woonde inderdaad in een kelder, waar het water langs ...
16 uur
Met dit gebakje herdenk je verzetsheld Willem Arondéus, als een soort tijdelijk monument
Wekelijks bespreken we een kunstwerk dat nú om aandacht vraagt. Deze week: Sarah van Sonsbeeck liet een bijzonder gebakje op de menukaart van debatcentrum de Balie zetten.
1 dag
Een ‘foute’ componist, het kan nu op 4 mei, zelfs in de Rotterdamse Laurenskerk ★★★★☆
De trend bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog is om Duitsers er steeds meer bij te betrekken. Zo kreeg bondskanselier Angela Merkel deze week een podium voor de 5 mei-lezing. Het Laurens Collegium, een van Nederlands jongste professionele koren, ging nog iets verder. Dat gaf het podium, zij het postuum, aan een componist die in 1933 lid was geworden van de NSDAP: Rudolf Mauersberger (1889-1971).
1 dag
Simone Atangana Bekono is genomineerd voor de Libris: ‘Mijn roman is geen les voor de witte mens’
Ze dacht in de schaduw te debuteren, maar met haar roman Confrontaties maakt Simone Atangana Bekono (29) kans op de Libris Literatuurprijs. ‘Gesprekken over kleur zijn vaak op het randje van onintelligent.’
1 dag
Oog in oog met een acteur: het leukste theater aan huis op een rij
Lang geleden gingen mensen voor theater naar een grote donkere zaal, anoniem en veilig. Nu zitten theaterliefhebbers voor hun computer, of beter: zitten ze oog in oog met een acteur. De Volkskrant zet het leukste theater aan huis op een rij.
1 dag
Wat is geluk? Spinoza wist het: geluk is meebewegen met het ritme van leven en dood
Drie recente studies over de filosofie van Spinoza (1632-1677) verdiepen zich in zijn ‘revolutie op kousenvoeten’, die evengoed levensgevaarlijk was in zijn tijd.
1 dag

In burlesk korset op de cover van Vogue: is dat seksuele bevrijding of een stap terug in de tijd?
Billie Eilish in een burlesk korset op de cover van Vogue. Is dit seksuele bevrijding, of wordt ze onder het mom van ‘empowerment’ toch weer gedwongen om mannenogen te bekoren?
1 dag
Een streamingdienst die meeluistert als u over muziek praat? Dat mag nooit gebeuren, maar kan straks wel
Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Merlijn Kerkhof, Anna van Leeuwen of Herien Wensink stelling in de wereld van film, ­muziek, theater of beeldende kunst.
1 dag
Het Songfestivalnummer van &C, het magazine van Chantal Janzen, voelt als een Linda light
Gezwicht voor de lokroep van een ‘Songfestivalbijbel’ bleef deze bladjury in het naar acteur en presentator Chantal Janzen vernoemde &C Magazine even hangen bij de Songfestivalbingo. Die is typisch &C, een tikje provocerend maar in wezen braaf, met doorstreepvakjes voor ‘Iets met ABBA’, ‘Hello Rotterdam!’ en ‘Chantal maakt een grap die eigenlijk niet kan’.
1 dag
Ook bij Feyenoord-dichter Mark Boninsegna zit de manie voor de club retediep
Dichter Mark Boninsegna (44) uit zijn liefde voor Feyenoord in rauwe poëzie. Wie weet inspireert hij zijn geplaagde club zondag tot een nieuwe 6 motherfucking 2.
1 dag
Docuserie Salah onderzoekt of de aanslagen in Parijs en Brussel hadden kunnen worden voorkomen
Na het zien van de journaals over de bomaanslagen bij Stade de France, de cafés in het tiende en elfde arrondissement en theater Bataclan, was het eerste wat ik op 13 november 2015 deed aan Parijse vrienden vragen of ze veilig waren. Dat waren ze, maar de schrik bleef.
1 dag
‘Van een Beatles met mij en zonder Paul was nooit sprake, schrijf dat alsjeblieft even op’
Klaus Voormann (83) was een vriend van The Beatles: hij ontwierp de hoes van Revolver en baste op hun soloalbums. Met de Volkskrant haalt de Duitser herinneringen op.
1 dag
Na Amanda Gorman wist ook Amara van der Elst het publiek te raken met spoken word. Maar wat is het?
Na de voordrachten van Amanda Gorman (bij de inauguratie van president Biden) en Amara van der Elst (tijdens de Dodenherdenking) was spoken word het gesprek van de dag. Maar wat is het precies? Vier vragen over een lastig te definiëren genre.
2 dagen
Omroepen voelen zich onder druk gezet te verjongen: ‘De NPO moet niet doordenderen’
De Nederlandse Publieke Omroep moet niet te ver gaan in pogingen om jongere tv-kijkers te trekken. Daarvoor waarschuwen verschillende omroepdirecteuren en programmamakers.
2 dagen
In de dagen na de inhuldigingsrellen van 1980 namen de lezers hun krant streng de maat
Over de door onlusten getekende inhuldiging van koningin Beatrix, op 30 april 1980, was de Volkskrant een kleine week later wel uitgeschreven. Maar niet over de manier waarop zij zelf verslag had gedaan van die onlusten. Op 6 mei ruimde ze bijna een hele pagina in voor de kritiek die ze met haar ‘oorlogseditie’ – de krant van 1 mei – bij de lezers had geoogst. De Volkskrant had het weliswaar niet zo bont gemaakt als de Amsterdamse omroep Radio Stad en de Vara, die tijdens hun gezamenlijke ver...
2 dagen

Opnieuw wordt Britney Spears in een frame geduwd
Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.
2 dagen
Singer-songwriter Luwten: ‘Ik dacht vroeger dat ik me van anderen moest afsluiten om mijn eigen stem te vinden’
Met Draft, het tweede album van Luwten, zet de vroegere loner Tessa Douwstra de deur op een kier om andere mensen binnen te laten.
2 dagen
Vrouwen in het verzet kregen niet de erkenning die ze verdienden
Ongeveer een derde van de mensen in het verzet was vrouw, zei historicus Marjan Schwegman tegen de NOS. Een derde! Maar een beetje credits krijgen, ho maar. Gelukkig komt daar de afgelopen jaren verandering in, constateerde ook Schwegman.
2 dagen
In gesprek met Mick Fleetwood (73): ‘Peter Green was de baas van Fleetwood Mac’
De Engelse rockmuzikant organiseerde vorig jaar een concert voor de oprichter van de legendarische bluesband, die vijf maanden later zou overlijden.
2 dagen
Je gaat bijna geloven dat de nachtegaal ook voor ons zingt
Caspar Janssen gaat wekelijks op zoek naar een dier in zijn habitat. Wat typeert het dier? En waarom doet het juist nu van zich spreken?
2 dagen
De Speld: Partijen willen nog wel samenwerken met de kartonnen Rutte
Goed nieuws voor de VVD. Uit een rondgang in Den Haag onder alle andere partijen blijkt dat veel partijleiders nog wel zouden willen samenwerken met de kartonnen Rutte. De papieren versie van de premier kan op het vertrouwen van de voltallige kamer rekenen.
3 dagen
Metalband Gojira schreeuwt het uit: de mens is de grootste nachtmerrie voor de planeet
De Frans-Baskische band werd de belangrijkste nieuwe metalband van de wereld dankzij vernieuwende heavy muziek én een boodschap. Op de plaat Fortitude roept Gojira de mensheid op de krachten te bundelen en nog één keer de strijd aan te gaan.
3 dagen
Australië doet mee met een video, in Ahoy zitten 3.500 fans. Hoe ziet het coronasongfestival uit?
De organisatie van het Songfestival is al sinds de overwinning van Duncan Laurence in 2019 in Tel Aviv bezig met de voorbereidingen. Welke invloed hebben de coronamaatregelen op het evenement? Zeven vragen over het Eurovisie Songfestival.
3 dagen
Geno is een ode aan een legendarische zanger
Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. Geno is een ode aan een legendarische zanger.
3 dagen

Na Billie, nu Demi: vrouwelijke artiesten ontworstelen zich aan de mores van de industrie
Verslaving, eetstoornissen en automutilatie: in haar documentaireserie Dancing With the Devil onthult popster Demi Lovato alles. Meer vrouwelijke sterren zijn de laatste tijd opvallend eerlijk in hun ego-documentaires. Hoe komt dat?
3 dagen
Steeds als je lacht om Mommies in class, gebeurt iets waardoor de moeilijke situatie pijnlijk duidelijk wordt
Degene met de grootste mond heeft het kleinste hartje. Dat zou zo maar van toepassing kunnen zijn op Su, 23 jaar oud, alleenstaande moeder van drie kinderen en een van de meest baldadige leerlingen van haar mbo-moederklas. Als ze met haar klasgenoten voor de school staat te roken na de eerste les van het schooljaar voorspelt ze vrolijk ‘dat er nog wel drama komt’, zo veel meiden in een klas.
3 dagen
Driesterrenrestaurant in New York gooit radicaal het roer om: alle gerechten veganistisch
Restaurant Eleven Madison Park in New York serveert na de lockdown alleen nog maar plantaardige gerechten. Het is voor het eerst dat een restaurant met drie sterren geheel afziet van het gebruik van dierlijke ingrediënten. De menukaarten in de Michelingids worden grotendeels gekenmerkt door luxe vlees- en visgerechten, met weinig oog voor duurzaamheid.
3 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant