de Volkskrant

1145 nieuwsberichten gevonden
Ook zonder kennis van de mediageschiedenis van Vlaanderen is ‘Fiskepark’ zeer de moeite waard
Dit is het beeld: een kalende kerel met een woeste baard die als de vulling van een overreden teddybeer aan zijn kin hangt, zit in zijn onderbroek op een scooter en scheurt door de stad. Het is 21.44 uur, overal is politie. Uiteindelijk rijdt de man zich klem tegen een hek, valt en wordt gearresteerd.
18 uur
Het is nu wel een beetje klaar met al die random droneshots in documentaires
Hoe breng je een kunstinstallatie als The Floating Piers nou een beetje lekker in beeld? Een kilometerslang geel wandelpad dat op het water dobbert en twee eilanden met het vasteland verbindt? Hoe kun je de megalomane grootsheid van dat project overbrengen op de bioscoopbezoeker?
22 uur
Lexicon der onterecht vergeten woorden: crinoline
Tijdens het lezen kom ik wel eens een woord tegen dat ik niet ken, bijvoorbeeld omdat het een oude tekst is, of een tekst in een andere taal dan het Nederlands. Zo’n woord zoek ik niet altijd op: als het geregeld terugkeert wordt de betekenis vaak vanzelf duidelijk uit de context. Maar niet altijd. Een ‘crinoline’, een ‘tournure’, ik wist dat het iets te maken had met de moeilijke jurken van sjieke 19de-eeuwse dames; Anna Karenina, Emma Bovary, Eline Vere. Ruisende hoepelrokken, en zo, maar h...
22 uur
‘Het verbod op mijn film zegt veel over hoe het ­patriarchaat werkt’
Sinds het verbod in Kenia op haar film Rafiki, over een zoete lesbische liefde, vecht Kahiu voor haar artistieke vrijheid.
22 uur
Gezocht: een Nederlands alternatief voor carjacking en cashback
Ook zo’n hekel aan onnodig Engels? Help ons dan aan bruikbare, Nederlandse alternatieven. Zoals voor carjacking en cashback.
22 uur
OOR viert 50 jaar Pinkpop met festivalgids, interviews en anekdote over Mick Jagger
Wat is lezenswaardig deze week? De special van OOR over Pinkpop
22 uur
Op visite bij Maarten Biesheuvel, die ‘allemachtig prachtig tachtig’ wordt
Maarten Biesheuvel wordt vandaag 80. Dat wordt onder meer gevierd met een expositie in zijn geboorteplaats Schiedam en een geïllustreerde editie van zijn boek Verhalen uit het Gekkenhuis met daarin niet eerder gepubliceerde foto’s en kattebelletjes die de manisch-depressieve schrijver vanuit de psychiatrische inrichting aan zijn geliefde Eva schreef.
22 uur
Madonna denkt in oplossingen en Aretha Franklins testamenten bewijzen hoe geniaal ze was
Een van de vele winstpunten van het winnen van het Songfestival: we kunnen nu een jaar vullen met nieuwtjes over het hoe, wat, waar en wie presenteert het eigenlijk? Een vol jaar Eurovisiespeculeren. Nu is het nog leuk. Geniet ervan.
22 uur
Laatste 20 minuten nieuwe Tarantino zijn extreem, maar over de details heerst absolute zwijgplicht
25 jaar na de zegetocht van Pulp Fiction serveert Quentin Tarantino zijn fans Once Upon a Time in Hollywood. Het verhaal gaat over de periode waarin de sekte van Charles Manson Sharon Tate (en vele anderen) vermoordde. ‘Hoe meer je erover weet, hoe mínder duidelijk het wordt.’
23 uur

Waarom zijn de ‘preutse’ Turkse tv-series wereldwijd zo’n succes?
De conservatieve wind van president Erdogan waait ook door de Turkse TV-studio’s. Toch voelt in veel landen de kijker zich op zijn gemak bij de ingetogen speelstijl. Hij heeft genoeg van de onmatigheid uit Hollywood.
23 uur
Geestig verhaal in een begeerlijk 18de-eeuws Frankrijk ★★★☆☆
Helaas blijft Madame de la Pommeraye al bloemschikkend een wat oppervlakkige wraakgodin.
1 dag
Kleurrijke roadmovie toont een kant van Bosnië die we niet vaak zien ★★★★☆
Sendijarevic toont in haar kleurrijke roadmovie een kant van Bosnië die we niet vaak zien.
1 dag
Dappere film stelt met opgeheven hoofd vooroordelen aan de kaak ★★★★☆
De opbouw van de film is wat eenvoudig, maar de gevoelige scènes in een verlaten camper maken alles goed.
1 dag
Het ontbreekt aan de wow-factor, juist in de scènes die groots en meeslepend moeten zijn ★★☆☆☆
De film moet het hebben van Mena Massoud als Aladdin en Naomi Scott als Jasmine, die oprecht lol met elkaar lijken te hebben en elke scène opfleuren.
1 dag
Geestig portret van de Bulgaarse kunstenaar Christo ★★★☆☆
Hij toont fijntjes de internationale kunstkringen, met veel soireetjes en ‘weet je nog wie ik ben’-begroetingen.
1 dag
Huisdichter Johnny Ceres Jr. over Duncan Laurence
Met loeiende konijnenogen Was hij de weg op gegaan
1 dag
Freek Bartels zingt Gethsemane uit Jesus Christ Superstar onwaarschijnlijk goed ★★★★☆
Daar stond ze dan ineens, op het grote podium van theater Carré in Amsterdam, als een van de deelnemers aan Best of Broadway: Willemijn Verkaik, internationaal musicalster. Ze zong Another One Bites the Dust van Queen uit de musical We Will Rock You. Stoer, als een echte rock babe, met een rauw randje gaf ze dat nummer een nieuwe lading. Later zou Verkaik excelleren in No good Deed uit Wicked en het fenomenaal gezongen, razend moeilijke He’s My Boy uit Everybody’s Talking about Jamie.
1 dag
Jokha Alharthi wint International Man Booker Prize
Schrijver Jokha Alharthi heeft met haar roman Celestial Bodies de Man Booker International Prize 2019 gewonnen. Het boek, dat door Marilyn Booth uit het Arabisch werd vertaald, vertelt het verhaal van drie zussen die getuigen over de langzame evolutie van de Omaanse samenleving na het koloniale tijdperk.
1 dag

Opa Frits is een man van prima zinnen, die lak heeft aan de tv-wetten
OAMDOVT bewijst dat je luchtig kunt zijn, zonder je ernst te verliezen.
1 dag
Iets te modern en onpraktisch voor de Nederlandse vrouw, maar perfect voor een museum
Bianca heeft een jurk gekocht. Moet dat in de krant? Ja, want deze Bianca is Bianca du Mortier, conservator mode en kostuum van het Rijksmuseum in Amsterdam, en die koopt niet zomaar een jurk als ze daar zin in heeft. Dat mág ze ook niet. Over elke aankoop van het Rijksmuseum moet eerst uitgebreid worden vergaderd. Dus toen Du Mortier zag dat er een puntgave aluminium Paco Rabanne-jurk uit 1967 te koop werd aangeboden door een gerenommeerd Londens veilinghuis, kon ze niet meteen gaan bieden.
1 dag
‘De Noord-Zuidlijn toont dat het zinvol is om de ambities voor projecten op te blijven rekken’
Amsterdamse metrostations nu ook verkozen tot Beste Gebouw van Nederland.
1 dag
Regisseur Nicolas Refn (Drive, The Neon Demon) brengt de ‘YouTube-beleving’ van film naar het festival van Cannes
De Franse filmer Jean-Luc Godard zei eens dat een goede film een begin, midden en eind moet bevatten, maar niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. De Deense regisseur Nicolas Winding Refn, maker van buitengewone genrefilms als Drive en Only God Forgives, brengt die tegendraadse wijsheid tijdens het filmfestival van Cannes op fascinerende wijze in de praktijk.
1 dag
Ook de auto gaat online, en de fabrikanten koekeloeren mee
Van de digitale vegetariërs die deze krant afgelopen februari portretteerde – mensen die geen halve maatregelen nemen bij het beschermen van hun privégegevens voor meekoekeloerende autoriteiten, hackers en ander gespuis – is de universitair docent me het meest bijgebleven. Zij (ze wilde uiteraard niet onder haar eigen naam in de krant) heeft een schone computer waarmee ze niet op internet gaat voor alle belangrijke kwesties, en een vuile iPad voor Google en andere meekijkers. Geen WhatsApp. G...
1 dag
De voortekenen waren helder: wie een happy ending had verwacht, heeft niet opgelet (★★★★☆)
Let op: spoilers. Game of Thrones is afgelopen, het wiel is gebroken, de troon is gesmolten. Vier sterren voor acht onvergetelijke seizoenen prachttelevisie.
1 dag
Özcan Akyol schrijft volgend jaar het Boekenweekessay
Özcan Akyol (1984) is de auteur van het Boekenweekessay 2020. Dat maakte de CPNB dinsdagmiddag bekend. Het thema van de Boekenweek is ‘Rebellen en dwarsdenkers’. Al eerder was bekend geworden dat Annejet van der Zijl volgend jaar het geschenk schrijft voor de Boekenweek.
2 dagen
‘Game of Thrones was misschien wel de laatste serie waar we het met zijn allen over hadden’
Er werd lang uitgekeken naar het slot van de in 2011 begonnen HBO-serie Game of Thrones. Mark Moorman, chef kunst van de Volkskrant en fervent seriekijker, over de collectieve post-GoT-depressie. Een telefoongesprek zonder spoilers.
2 dagen
Plots begreep ik wat me niet beviel aan Typisch Tuinzigt
Jan Koetsier is vooral bekend als DJ Janoesj, radiomaker van zijn eigen internetstation dat hij bestiert vanuit zijn woonkamer. Ik kende Jan Koetsier nog niet, de vorige serie van Typisch Tuinzigt, een op het oog sympathieke EO-reportageserie over de Bredase volksbuurt waar Jan woont, was aan me voorbijgegaan. Nu is de camera terug in Breda, ‘vanwege de Europese verkiezingen’. Vorige keer ging slechts een op de drie Tuinzigters naar de stembus, vandaar.
2 dagen

Een huis voor de geest: mindful bouwen avant la lettre
De tentoonstelling over hun werk, Een huis voor de geest, komt precies op het goede moment.
2 dagen
Wordt de Gouden Palm voor de tweede keer in de geschiedenis gewonnen door een vrouw?
De Volkskrant doet dagelijks verslag vanaf het Filmfestival van Cannes.
2 dagen
Een voorstelling met bondage klinkt spannend en dat is het ook, maar niet om de erotiek ★★★★☆
De performers creëren een opvallende intimiteit tussen henzelf en het publiek, en dat twee uur lang.
2 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant