de Volkskrant

727 nieuwsberichten gevonden
De beschimpte rubberen klomp maakt een comeback
De modewereld haalde lang haar neus op voor de rubberen klompen uit Amerika. Maar na een diepe dip en de voorspelde ondergang van de Crocs, is het plompe schoeisel salonfähig geworden. Dankzij de samenwerking met beroemdheden.
23 uur
Racismedemonstratie dwingt mensen om zich eindelijk uit te spreken over coronavirus
Door de anti-racismedemonstratie op de Dam van eergisteren kan Nederland er niet meer omheen: het covid-19-virus. Veel mensen maken zich zorgen.
23 uur
‘Onze voorouders zijn terug.’ Waarom Nederlandse architecten floreren in Taiwan
400 jaar nadat Hollandse handelaars de stad Tainan hebben gesticht, bouwen Nederlandse architecten er weer volop. Hoe is hun succes te verklaren?
1 dag
Jeffrey Epstein: Filthy Rich laat je als kijker achter met je eigen samenzweringstheorietje
Het mysterie Epstein overstemt de schrijnende verhalen van slachtoffers.
1 dag
Dagboekfragment: Duitse man leest het dagboek van Anne Frank
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.
1 dag
Minister Van Engelshoven heropent de deuren van de cultuurwereld
Als een koninklijk echtpaar schrijden ze over de knalrode loper naar buiten. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven (D66) en Ralph Keuning, directeur van De Fundatie. Klokslag twaalf openden beiden de deuren van het Zwolse museum. Zij in een zachtroze mantelpak met wijde broek; hij in een strak gesneden kostuum van hemelsblauwe stof.
1 dag
In kristallen gaan miljarden om, ook al is hun effect niet bewezen: erin geloven moet je om er iets aan te hebben
In het Instagramtijdperk zijn kristallen populairder dan ooit. Wie zijn de mensen die erin geloven? En kan dat kwaad?
1 dag
Het Nationale Theater is terug – met 15 coronaproof voorstellingen
Het Nationale Theater moest drie marathonvoorstellingen afgelasten. Nu zijn ze terug, met vijftien nieuwe voorstellingen, allemaal volgens de huidige richtlijnen.
1 dag

Fender Telecaster (70) een lompe plank met snaren? Het is dé elektrische gitaar: de magie verklaard
Een lompe plank met snaren? Ga je mond spoelen met zeep. De Fender Telecaster is dé elektrische gitaar. Het toonwonder is 70 geworden. Wat is zijn magie?
1 dag
Als het in te pakken was wilde Christo het inpakken
Hij begon met een bankstel maar werd beroemd met zijn grote werk: een brug, een parlement, een museum, een eiland en wie weet straks ook nog de Arc de Triomphe. Die laatste zal hij zelf niet meer zien. ‘Inpakkunstenaar’ Christo overleed zondag, met achterlating van een – inmiddels weer uitgepakt – gigantisch oeuvre.
1 dag
Miljoenen genoten van zijn Eftelingmuziek, toch vangt hij maar 198 euro per jaar
Zijn muziek betoverde jarenlang miljoenen bezoekers van De Efteling. Het was dan ook een prachtopdracht voor componist Maarten Hartveldt. Toch levert het hem maar 198 euro per jaar op. Waarom? Buma/Stemra vindt het tankstationmuziek. Dinsdag doen het gerechtshof uitspraak.
1 dag
Op het Museumplein heb je nu een Van Gogh voor jezelf
Wie zich had aangemeld voor een van de 1 juni heropende musea aan het Museumplein in Amsterdam, kon de kunst in alle rust bekijken. Vooral in het Van Gogh Museum, normaal bomvol met toeristen, was het heerlijk rustig.
2 dagen
Niemand bij Op1, en al zeker niet ambassadeur Hoekstra, zou het woord ‘racisme’ in de mond nemen
Op zichzelf was het al een opvallende keuze, om de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra aan een spierwitte talkshowtafel bij Op1 te vragen om zijn kijk op de situatie in de VS. Hoekstra ligt al sinds zijn aantreden regelmatig in de trans-Atlantische spagaat bij bevraging. Hij kijkt dan ongedurig, als een man die op een vliegveld onverwachts een lang formulier moet invullen, en die tactiek werkte ook zaterdag weer prima: Op1 probeerde hem zo min mogelijk te ontrieven met vervelende vragen.
2 dagen
De bedenker van Joop Klepzeiker wist wel raad met hoeren, hondendrollen en humor
Striptekenaar Eric Schreurs is op 61-jarige leeftijd aan hartfalen overleden. Het doodsbericht, zaterdag, kwam voor zijn vrienden niet helemaal uit de lucht vallen, omdat Schreurs’ levensstijl - met periodieke aanvallen van drankzucht - een aanslag op zijn gezondheid betekende.
3 dagen
Hoe Fox News uitgroeide tot witwasser van Trumps complottheorieën
Donald Trump trekt van leer tegen ‘zijn’ Fox News, maar heeft de zender hard nodig. Fox heeft zich de afgelopen jaren ontpopt als belangrijke pilaar van het trumpisme.
4 dagen
Honderd pagina’s Steinbeck, en bij die scène met de ketchup hield ik het al niet meer droog
Mijn zoon had het over Of Mice and Men, Steinbecks onvermijdelijke leeslijst-evergreen. Het was een mooi boek, had hij gehoord, maar hij ‘mocht het niet lezen voor school’. Dat wil zeggen, dat mocht hij natuurlijk best: de tijden dat scholen hun leerlingen het lezen gaan verbieden hoop ik niet meer mee te maken. Maar voor 5 vwo vonden ze het boekje te dun. Dan moest hij er ‘iets bíj lezen’, nóg een boek dus, en ja, daar begint zo’n jongen niet aan.
5 dagen

Er staat opvallend veel onzin in de CPNB Bestseller 60 van deze week
Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.
5 dagen
Deze hasjrokende feminist kreeg Paul McCartney er weer bovenop nadat de band uit elkaar ging
You and I have memories Longer than the road that stretches out ahead (Uit: Two of Us, 1970)
5 dagen
Mark Kurlansky laat zien waarom de zalm zo belangrijk is ★★★★☆
Eerder waren het de kabeljauw en zout, nu wijdt de Amerikaan Mark Kurlansky een lijvig, rijk geïllustreerd boek aan zalm. Optimistisch is hij niet: willen we de zalm redden, dan moeten we de aarde redden. En andersom.
5 dagen
Trend in thrillers: de detective met alzheimer
Een moordenaar met geheugenverlies, een inspecteur die het even niet meer weet: alzheimer biedt thrillerschrijvers vele mogelijkheden. Die ze steeds vaker benutten.
5 dagen
Het zou hypocriet zijn er níét over te schrijven; er wel over schrijven, is een mijnenveld
De sappige affaire in het boekennieuws van deze week betrof onze eigen boekenredactie.
5 dagen
Ilja Leonard Pfeijffers toneelwerk laat zich beter lezen dan spelen ★★★☆☆
De toneelteksten van Ilja Leonard Pfeijffer laten zich beter lezen dan spelen. Hij biedt de acteurs veel fraaie, barokke zinnen, maar er is weinig ruimte om die taal tot leven te brengen.
5 dagen
Angelika Kauffmann is in haar portret muze en kunstenaar ineen
Je ziet het pas goed van dichtbij. Wieteke van Zeil over opmerkelijke en veelbetekenende bijzaken in de beeldende kunst. Deze week: gesp.
5 dagen
Glen Baxter verbeeldt de absurditeit van social distancing
Wat er ook gebeurt in de wereld, kunstenaars en illustratoren putten er inspiratie uit. Deze week: Glen Baxter.
5 dagen

De kinderen bepalen hun eigen bedtijd: ‘Wat nou als we een challenge doen: tot drie uur opblijven?’
Wat gebeurt er als de kinderen het voor het zeggen krijgen? Dat onderzoekt de Volkskrant in het project Kinderen de Baas. Deze week het slot: Ramsey, Sami en Zena bepalen de bedtijd en dat betekent cola en keten tot in de kleine uurtjes.
5 dagen
Onze gids Boris Dittrich: ‘Pas op mijn 26ste wist ik het zeker: ik kies voor mezelf’
Van Tel Aviv naar Suriname en van Etta James naar Dvoraks grote trom: een tochtje door het culturele sterrenstelsel van Eerste Kamerlid Boris Dittrich.
5 dagen
In de voetsporen van de kunstenares die haar kunstwerk niet overleefde
In 2008 zouden twee kunstenaressen in bruidsjurk naar Jeruzalem liften. De boodschap: wie anderen vertrouwt, krijgt iets goeds terug. Een van hen werd vermoord. Sarah Venema volgde voor haar boek Bermdans in bruidsjurk in hun voetsporen om te ontdekken of risico’s nemen loont.
5 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant