de Volkskrant

1199 nieuwsberichten gevonden
Cesar Pelli (92), architect van iconische Twin Towers in Maleisië, overleden
Cesar Pelli, de Argentijnse ontwerper van de iconische Petronas Twin Towers in Maleisië, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Argentijnse staatspersbureau Télam vrijdag bekend gemaakt. Pelli werd beschouwd als een van de grote meesters van de moderne architectuur.
1 dag
Catastrophe is een ruwe romkom met ordinaire grappen ★★★★☆
Sharon Horgan en Rob Delaney roepen herinneringen op aan screwball en romkom, maar zijn voor beide gelukkig te politiek incorrect.
1 dag
Deze foto doet denken aan een fresco uit de Renaissance
De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt.
1 dag
De Republiek was een natie die werd geregeerd door papier ★★★★★
Het succes van Nederland in de 17de eeuw is te danken aan een ongelooflijke hoeveelheid drukwerk. Dat betogen Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen in hun fascinerende boek.
1 dag
Vrouwen aan de macht? Zo ziet de wereld er dan uit volgens Jan Terlouw
Hoe ziet de toekomst eruit? Daar kan fictie veel over vertellen. Zes Nederlandse auteurs spreken op ons verzoek met wetenschappers en schrijven naar aanleiding daarvan een kort verhaal. In aflevering 2 van Dit is de toekomst: Jan Terlouw, die sprak met Janka Stoker.
1 dag
Tot ver in de 20ste eeuw heeft de stereotiepe meisjesroman standgehouden
Deze zomer keert de omslagrubriek terug naar het jeugdboek van de jaren vijftig. Tegen de stereotiepe heldin van de meisjesroman ontstond al vroeg verzet.
1 dag
Als Campert slaapt, hangt zijn wandelstok trouw aan de rand van zijn bed. Een mooi beeld
Door een val diende ik mij met krukken en wandelstok te verplaatsen. Zoals dat gaat: overal om je heen zie je ineens lotgenoten. Ook in boeken.
1 dag
Deze absurde slapstick from hell heeft wat mij betreft een enorm hoge amusementswaarde
Ik heb een zwak voor lectuur over de wat minder frisse types uit de geschiedenis, maar mijn verstrooidheid vormt hierbij vaak een hindernis, zo niet een onneembare barricade. De types zijn het probleem niet, het gaat mis bij het onderdeel geschiedenis. In tegenstelling tot kennissen die elk Europees ruzietje van weleer op zowel chronologische als alfabetische volgorde kunnen opmurmelen (heen én terug), kom ik op gewapendeconflictengebied niet veel verder dan wat basisinformatie over de Tweede...
1 dag
Vijf voorbeelden van de beste smalltalk in film en op tv
Smalltalk vormt een belangrijke bouwsteen in films en tv-series. Scenarioschrijvers gebruiken gewone gesprekjes als manier om personages te introduceren, grip te krijgen op de absurditeit van het bestaan of om domweg de levenslust van de hoofdpersonen te schetsen. Vijf voorbeelden van de beste smalltalk in de film en op tv.
1 dag

Waar oranje is, is een beetje magie
Kleuren hebben al eeuwen een betekenis die soms bewust, maar meestal onbewust, een rol speelt bij het beoordelen van beelden uit kunst en actualiteit. Zoals Oranje, de kleur van, laten we eerlijk zijn, pure mystiek.
1 dag
De kinderboeken van El Pintor betoveren nog altijd ★★★★☆
Knoeien, koken, glijden, vliegen, vissen: bij El Pintor thuis mocht alles. Een nieuwe biografie eert het bijzondere echtpaar dat in de jaren veertig schuilging achter dit pseudoniem.
1 dag
Zijn er ook boeken over schepen die niet slecht aflopen?
Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Vandaag: mee uit varen.
1 dag
Sanne Kanis schreef een roman over de machocultuur bij techbedrijven: ‘Die gedragsregels zijn allemaal voor de bühne’
Sanne Kanis (38) werkte bij Google, Spotify en Booking.com en schreef een roman over de machocultuur bij techbedrijven, waar alles draait om targets en weinig wordt nagedacht over ethiek. Het moet anders, vindt ze.
2 dagen
Zeven redenen om deze zomer eindelijk eens Proust te gaan lezen
U hebt hem al jaren in de kast staan, maar hij schrikt u af: te dik, te oud, te moeilijk. U hebt ongelijk. Martin de Haan, die hem vertaalt, geeft zeven redenen waarom het hoog tijd is om Marcel Proust mee te nemen op vakantie.
2 dagen
Vijf jaar lang maakte Gidi Heesakkers een praatje met een stamgast, en dat bleek altijd de moeite waard
Wat is het genoegen van een kort maar krachtig gesprek met een onbekende? Verslaggever Gidi Heesakkers ging vijf jaar lang elke week naar een café om met een vaste gast over zijn (of, in een enkel geval, haar) leven te praten.
2 dagen
Into Eternity is nergens venijnig, rijk geïnstrumenteerd, maar nergens plomp ★★★☆☆
In 2015 was de Zweedse componist Rolf Martinsson composer-in-residence van het Nederlands Philharmonisch Orkest en met dit orkest beleefde zijn liedcyclus Ich denke Dein (2014) de Nederlandse première in het Amsterdamse Concertgebouw. Nu staat deze cyclus van vijf liederen op cd met het Malmö Symfonie Orkest. Martinsson zette de gedichten van Goethe, Rilke en Eichendorff op muziek voor sopraan Lisa Larsson. Ze was ook betrokken bij het componeerproces zodat de zangpartij haar precies zou passen.
2 dagen
Erwin Olaf past goed naast de grote jongens in het Rijks ★★★★☆
Olafs uitspraken lagen als een verstikkende deken over zijn werk. Tot nu toe.
2 dagen

Vleermuizensoep, gebakken cavia: om te smullen of kotsen? En waarom dan wel?
Waarom moet je van het ene eten watertanden en het andere kokhalzen? Met een open blik (en mond) op zoek naar antwoorden in Mälmo en Arnhem.
2 dagen
Het nieuwe album van een van de ontdekkingen van North Sea Jazz: een prachtplaat ★★★★☆
Een van de mooiste ontdekkingen tijdens North Sea Jazz vorige week was de muziek van de uit Chili afkomstige tenorsaxofoniste Melissa Aldana. Ze timmert al een jaar of vijf aan de weg en won ooit de prestigieuze Thelonious Monk Award en met een nieuw album Visions trok ze in Rotterdam een volle zaal.
2 dagen
Mozart met gevoel voor retoriek en naturel geplaatste vraagtekens en komma’s ★★★★☆
Wat een verrassing. Zit je Mozarts Elfde pianoconcert te luisteren, hoor je na 55 maten ineens een accordeon. Terwijl je toch wist dat die eraan zou komen toen je de cd in de speler stopte. Het zegt iets over Camerata Bern, dat je meteen Mozarts wereld in zuigt: deze musici hebben gevoel voor retoriek, plaatsen muzikale vraagtekens en komma’s, maar doen dat tegelijkertijd heel naturel. Mooi.
2 dagen
Dhani Harrison in vaders voetstappen en het lui-zomerse Love Is Everywhere
Dit zijn de drie nummers die u deze week volgens Menno Pot moet hebben gehoord.
2 dagen
Bij Blown Away is het koorddansen op het flinterdunne lijntje tussen genialiteit en gekte
Bij Blown Away is het koorddansen op het flinterdunne lijntje tussen genialiteit en gekte geblazen.
2 dagen
Violin Concerto heeft volksmuziekachtige passages met episodisch karakter ★★★☆☆
Een vioolconcert van Wynton Marsalis, hoe zou dat klinken? Marsalis – jazzgrootheid, trompettist uit New Orleans – wordt geassocieerd met de neobop, die na de (avantgardistische) free jazz en (elektrische) fusion terugkeerde naar de jazzstijlen die daaraan voorafgingen. De Europese klassieken kent hij ook, zo soleerde hij in het Trompetconcert van Haydn – onberispelijk.
2 dagen
Deze 15 orgels moet je gehoord hebben
Aan indrukwekkende orgels in Nederland geen gebrek, maar welke van deze instrumenten springen er nu echt uit? De Volkskrant stelde een top-15 samen van orgels die u gehoord moet hebben. Van mysterieuze grommers tot magistrale fluiters.
2 dagen
Egoli van Damon Albarns Africa Express is een viering van de levendige Zuid-Afrikaanse pop ★★★★☆
De rondreizende muziektrein van de Africa Express is het Park Station van Johannesburg binnengereden. Op de plaat Egoli wordt de muziek van Zuid-Afrika gevierd, en die blijkt nogal levendig.
2 dagen
Kunsthal KAdE jubileert met videokunst over stilstaande, ingedekte en uitgerekte tijd ★★★☆☆
Verwacht niet te veel samenhang tussen de getoonde werken, dan valt er veel te genieten.
2 dagen

Dagboekfragment: Het is oorlog in Barcelona
Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.
2 dagen
Deze app laat zien hoe je eruitziet als je je gegevens in handen hebt laten vallen van een schimmig techbedrijf
Een razend populaire app laat zien hoe je eruit ziet als je je gegevens in handen hebt laten vallen van een schimmige Russische databoer. Als je een foto van je gezicht uploadt, laat een algoritme zien hoe jouw gezicht eruit zou zien als je iemand was die totaal niet zorgvuldig met zijn of haar privégegevens omging. Op sociale media delen Nederlanders massaal het resultaat van hun make-over.
2 dagen
Blood Orange biedt op Angel’s Pulse een inkijk in zijn wonderlijke muzikale universum ★★★☆☆
Een beetje snel na zijn vorig jaar verschenen prachtplaat Negro Swan komt Dev Hynes alias Blood Orange met een opvolger, het als mix-tape gepresenteerde Angel’s Pulse. Met gasten als Tinashe (zang) en Arca (productie) klinkt alles in het half uurtje dat dit album duurt wat rommeliger dan voorheen. Van soul naar shoegaze naar hiphop, met Hynes’ soulvolle en nog altijd aan Prince schatplichtige zang als middelpunt.
2 dagen

Pagina's

Abonneren op de Volkskrant